Kasza otrzymywana w sposób tradycyjny z najlepszych frakcji ziarna nie poddawana rafinacji - zawiera widoczne ciemniejsze drobinki – otręby - zródło błonnika pokarmowego. Doskonała do sporządzania kleików, podstawowy składnik zupy mlecznej, szczególnie polecana dla dzieci i kobiet w ciąży. Można ją ugotować na wodzie i mleku, można robić z niej kluski, używać do zagęszczania zup zamiast śmietany. Można łączyć ją z jogurtem który sprawia że kasza się rozpuszcza zwiększając swoją objętość, z powstałego ciasta można zrobić omlety lub placki. Kasza manna jest niezbędnym dodatek do wyrobów garmażeryjnych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1477 kJ/348 kcal |
---|---|
Białko | 8,7 g |
Weglowodany | 76,7 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,2 g |
Błonnik | 3,9 g |
Sód | 0,01 g |