Kasze

Kasza otrzymywana w sposób tradycyjny z najlepszych frakcji ziarna nie poddawana rafinacji - zawiera widoczne ciemniejsze drobinki – otręby - zródło błonnika pokarmowego. Doskonała do sporządzania kleików, podstawowy składnik zupy mlecznej, szczególnie polecana dla dzieci i kobiet w ciąży. Można ją ugotować na wodzie i mleku, można robić z niej kluski, używać do zagęszczania zup zamiast śmietany. Można łączyć ją z jogurtem który sprawia że kasza się rozpuszcza zwiększając swoją objętość, z powstałego ciasta można zrobić omlety lub placki. Kasza manna jest niezbędnym dodatek do wyrobów garmażeryjnych.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1477 kJ/348 kcal
Białko 8,7 g
Weglowodany 76,7 g
w tym cukry 0,1 g
Tłuszcz 1,3 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,2 g
Błonnik 3,9 g
Sód 0,01 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.