Mąki

Mąka krupczatka to rodzaj jasnej maki pszennej, gruboziarnistej. Wytwarzana tradycyjnymi metodami charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy. Biało-kremowy kolor tej mąki wskazuje że pochodzi z wymiału wewnętrznej części ziarna tzw. bielma. Przeznaczona jest do wyrobu bardzo jasnego pieczywa pszennego, ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych, wykozystywana do panierowania mięs i ryb. Najczęściej ten rodzaj maki pszennej mieszany jest z innymi mąkami dla uzyskania jak najlepszego efektu, np. biszkopt na tort po dodaniu krupczatki jest wyrośnięty i puszysty.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1430 kJ/342 kcal
Białko 9,2 g
Weglowodany 74,9 g
w tym cukry 0,49 g
Tłuszcz 1,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,18 g
Błonnik 2,3 g
Sód 0,01 g

To pszenna, jasna mąka wytwarzana, tradycyjnymi metodami wysokiego stopnia przemiału. Ma wszechstronne  zastosowaniu w każdej kuchni. Polecana do wyrobu różnych ciast- drożdżowych, kruchych, smażonych takich jak: racuchy, pączki czy faworki, na knedle, kopytka i pierogi. Do sporządzania ciasta naleśnikowego i makaronowego. Nadaje się do zagęszczania potraw, sosów, do panierowania mięs i ryb.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna   1535 kJ/362 kcal
Białko 9,7 g
Weglowodany 76,2 g
w tym cukry 0,5 g
Tłuszcz 1,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Błonnik 2,4 g
Sód 0,0 g

Podstawowa mąka do wyrobu chleba pszennego i mieszanego oraz pieczywa cukierniczego.  Wytwarzana tradycyjną metodą średniego stopnia przemiału tak aby zachować jak najwięcej składników mineralnych, witamin z grupy B  i błonnika. Jest źródłem skrobi i białka jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.  Stosowana jest do sporządzania nie tylko ciemnych ciast np. piernikowego dodawana jest do ciast na placki i pierogi do zakwasu i żuru jest dobrym zagęszczaczem do zup i sosów.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1381 kJ/330 kcal
Białko 9,1 g
Weglowodany 73,8 g
w tym cukry 0,5 g
Tłuszcz 1,8 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,24 g
Błonnik 5,6 g
Sód 0,03 g

Mąka drobno zmielona tradycyjną metodą z całego (wraz z zarodkiem), starannie oczyszczonego ziarna ekologicznej pszenicy wyróżnia się z pośród innych mąk pszennych najmniejszym stopniem przetworzenia a największą zawartością błonnika i soli mineralnych i witamin. Podstawowa do wyrobu domowego pszennego razowego chleba, bułek i ciasteczek. Stosowana jest do wytwarzania domowego razowego makaronu, doskonała na żur, polecana do panierowania mięs, a nawet ryb.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1383 kJ/327 kcal
Białko 11,2 g
Weglowodany 59,7 g
w tym cukry 0,4 g
Tłuszcz 2,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Błonnik 12,9 g
Sód 0,01 g

Posiada delikatny posmak i swoisty, przyjemny zapach. Zawiera błonnik bogaty w substancje (arabinoksylany i betaglukany) które nadają pożywieniu lepkość w przewodzie pokarmowym. Błonnik żytni ma również działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Mąka ta jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych przede wszystkim: żelaza, fosforu i magnezu. Produkty z tej mąki zaleca się osobom o słabej odporności ponieważ kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji składników żyta wspierają produkcję limfocytów niezbędnych do obrony organizmu. To podstawowa mąka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1370 kJ/327 kcal
Białko 5,9 g
Weglowodany 77,4 g
w tym cukry 2,5 g
Tłuszcz 2,2 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,23 g
Błonnik 6,4 g
Sód 0,02 g

Mąka pełnoziarnista, która wyróżnia się między innymi mąkami żytnimi najmniejszym stopniem przetworzenia. Mielona tradycyjnie z całych ziaren żyta bez dodatkowego przesiewania, zawiera wszystkie części składowe ziarna: łuski, jądra i kiełki. Jest ważnym źródłem witamin z grupy B w szczególności B1 i B2 których naszemu organizmowi musimy sami dostarczyć z zewnątrz. Witamina B1 niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego a B2 uczestniczy w naszym metabolizmie. Z mąki tej upieczemy więcej pieczywa ponieważ tak jak i samo żyto wchłania dużo więcej wody niż każda z mąk pszennych. Jest mniej kaloryczna bo zawiera dużą ilość łuski ziarna która jest zródłem błonnika wspomagającego pracę naszego układu trawiennego. Mąkę razową możemy używać w kuchni do wszystkiego: do wyrobu domowego, razowego chleba na zakwasie, takie pieczywo ma piękny, lekkokwaśny smak i aromat. Dodana do z innych jaśniejszych mąk doskonale nadaje się do ciast i ciasteczek, razowego makaronu, niezbędna do zarobienia tradycyjnego zakwasu i żuru, polecana jako składnik panierek do mięs i ryb.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1352 kJ/320 kcal
Białko 10,8 g
Weglowodany 59,0 g
w tym cukry 1,0 g
Tłuszcz 1,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Błonnik 13,7 g
Sód 0,0 g

Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory w tym mąki są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu zapewniającego zdrowie, siłę, długoletnią sprawność fizyczną i umysłową. Mąkę produkujemy w Młynie Wodnym w tradycyjny, ekologiczny i energooszczędny sposób. Korzystamy z odnawialnej bioenergii wody, dzięki temu nie zanieczyszczamy środowiska naturalnego.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1446 kJ/346 kcal
Białko 14,8 g
Weglowodany 67,8 g
w tym cukry 1,0 g
Tłuszcz 1,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,7 g
Błonnik 4,6 g
Sód 0,0 g

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych. Zawiera więcej witaminy PP, B-karotenu i witamin A, E i z grupy B, cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapna. Odznacz się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy. Ma większą zawartość „dobrego” tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Tak jak innym produktom z orkiszu, tej mące przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz poprawiające nastrój, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Produkowana tak, aby zachować maksymalną ilość cennych dla zdrowia składników mineralnych. Wieloletnie badania orkiszu dowiodły że w odróżnieniu od innych zbóż najwartościowsze składniki znajdują się nie w łusce tego prastarego zboża ale w ziarnie wewnętrznym m. innymi substancje biologicznie czynne-rodanid naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Niezbędny składnik diety mającej wzmocnić wydolność organizmu i poprawić osłabiony apetyt. Mąkę tą można używać wszechstronnie a ze względu na przyjemny, lekki, orzechowy smak szczególnie polecana do wyrobu domowego chleba, ciast i ciastek.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1446 kJ/346 kcal
Białko 16,5 g
Weglowodany 64,3 g
w tym cukry 1,8 g
Tłuszcz 1,8 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 1,3 g
Błonnik 6,8 g
Sód 0,03 g

Mąka, która wyróżnia się między mąkami orkiszowymi najmniejszym stopniem przetworzenia a największą zawartością błonnika i soli mineralnych, produkowana tradycyjną technologią młynarską – jednorazowy pełny przemiał. Wyroby z tej mąki charakteryzuje unikalny smak i wszechstronne, prozdrowotne właściwości. Orkiszowym produktom przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz poprawiające nastrój. Podstawowa mąka do wyrobu domowego, orkiszowego chleba razowego, ciast i ciasteczek, razowego domowego makaronu, polecana do panierowania mięs, a nawet ryb.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1450 kJ/346 kcal
Białko 16,7 g
Weglowodany 64,0 g
w tym cukry 2,0 g
Tłuszcz 2,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 1,4 g
Błonnik 9,2 g
Sód 0,03 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.