Mąki żytnie

W odróżnieniu od innych mąk żytnich razowych występujących na rynku, ta jest pełnoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: cynku, magnezu, wapnia, manganu, potasu. Mielona „tak jak dawniej” , pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren żyta uprawianego w polskich, certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.
Jest ważnym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B1 i B2, których naszemu organizmowi musimy sami dostarczyć z zewnątrz. Witamina B1 niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego a B2 uczestniczy w naszym metabolizmie. Z mąki tej upieczemy więcej pieczywa, ponieważ tak jak i samo żyto wchłania dużo więcej wody niż każda z mąk pszennych. Jest mniej kaloryczna, bo zawiera dużą ilość łuski ziarna, która jest źródłem błonnika wspomagającego pracę naszego układu trawiennego. 100 g żytniej mąki razowej aż w 90% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik.
Mąka wyróżniona certyfikatem / znakiem „Jakość Tradycja”.
Najlepsza do wyrobu wyjątkowo smacznego chleba razowego na zakwasie. Dodana do potraw z jaśniejszych mąk nadaje im przyjemny, lekko kwaśny smak. Stosowana do ciast i ciasteczek oraz razowych klusek. Do przygotowywania tradycyjnego zakwasu i żuru. Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
W codziennej diecie zastępując mąką pełnoziarnistą 25-33% mąki jasnej, znacznie wzbogacasz swoje potrawy w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1352 kJ/320 kcal
Tłuszcz 1,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Węglowodany 59,0 g
w tym cukry 1,0 g
Błonnik

13,7 g

Białko

10,8 g

Sól 0,0 g

Mąka o niskim stopniu przemielenia oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren żyta pochodzących z nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Zawiera drobiny otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych, przede wszystkim: żelaza, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B. To podstawowa mąka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich, niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1370 kJ/327 kcal
Tłuszcz 2,2 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,23 g
Węglowodany 77,4 g
w tym cukry 2,5 g
Błonnik

6,4 g

Białko

5,9 g

Sól 0,02 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.