Otręby

To zewnętrzna osłonka ziarna, pozostałość z przemiału ziaren na mąkę. Źródło dużej ilości naturalnego błonnika roślinnego (włókna pokarmowego wspomagającego pracę jelit), zawierają witaminy z grupy A, E i B są dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Są niskokaloryczne, przyspieszają przemianę materii ułatwiając wypróżnienie po ich spożyciu dłużej pozostajemy syci. Niezbędne w zbilansowanej diecie osób dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała. Doskonały dodatek (4-6 łyżek dziennie) do sałatek, dań i produktów mlecznych, składnik panierek i posypek.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1150 kJ/277 kcal
Białko 16,0 g
Weglowodany 21,0 g
w tym cukry 0,4 g
Tłuszcz 5,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,6 g
Błonnik 42,0 g
Sód 0,01 g

Zawierają bardzo dużą ilość fosforu, są bogate w witaminy z grupy B i A oraz cenne składniki: wapń, chrom i żelazo które oczyszczają nasz organizm. Te otręby absorbują z naszego organizmu substancje szkodliwe dla zdrowia, toksyny i metale ciężkie. Błonnik w nich zawarty pomaga eliminować kwasy żółciowe a nawet substancje rakotwórcze. Wpływa na obniżenie poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko miażdżycy, pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi-zmniejszają ryzyko cukrzycy. Niezbędne w każdej kuchni, ułatwiają dobrą przemianę materii, pomocne w odchudzaniu, polecane osobom dbającym o zdrowie, urodę i smukłą sylwetkę. Doskonały dodatek do sałatek, jogurtów i dietetycznych panierek. Mogą być dodatkiem domowych maseczek dla suchej skóry, zmieszane wraz z skrystalizowanym miodem będą naturalnym peelingiem. Cera po zabiegach z ich udziałem będzie jedwabista w dotyku i bardziej jędrna.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1168 kJ/281 kcal
Białko 15,0 g
Weglowodany 26,0 g
w tym cukry 3,0 g
Tłuszcz 4,3 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,6 g
Błonnik 39,0 g
Sód 0,0 g

Źródło naturalnego błonnika roślinnego, niezbędne w każdej kuchni, ułatwiają dobrą przemianę materii, pomocne w odchudzaniu, polecane ze względu na szczególne, wszechstronne i prozdrowotne właściwości orkiszu, osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę. Doskonały dodatek do sałatek, jogurtów i dietetycznych panierek.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1151 kJ/278 kcal
Białko 16,4 g
Weglowodany 19,0 g
w tym cukry 3,5 g
Tłuszcz 4,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 1,1 g
Błonnik 41,4 g
Sód 0,01 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.