Mąki pszenne

W odróżnieniu od innych mąk pszennych razowych występujących na rynku, ta jest pełnoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb pszennych – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i cynku oraz witaminy B, C, E. Mielona „tak jak dawniej”,pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren pszenicy uprawianej w certyfikowanych, polskich  gospodarstwach ekologicznych.
Doskonała do wyrobu pszennego razowego chleba, makaronu, bułek, ciasteczek, żuru. Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
W codziennej diecie zastępując mąką pełnoziarnistą 25-33% mąki jasnej, znacznie wzbogacasz swoje potrawy w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1383 kJ/327 kcal
Tłuszcz 20 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Węglowodany 59,7 g
w tym cukry 0,4 g
Błonnik

12,9 g

Białko

11,2 g

Sól 0,01 g

Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.
Podstawowa mąka do wyrobu chleba pszennego i mieszanego (np. pszenno - żytniego).   Wykorzystywana do sporządzania ciemniejszych ciast np. piernikowego, dodawana jest do ciast na placki i pierogi. Używana do zakwasu i żuru, można nią zagęszczać sosy i zupy. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1381 kJ/330 kcal
Tłuszcz 1,8 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,24 g
Węglowodany 73,8 g
w tym cukry 0,5 g
Błonnik

5,6 g

Białko

9,1 g

Sól 0,03 g

Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych pszennych w nadbużańskich młynach wodnych. Szczególnie polecana jest Osobom na diecie lekkostrawnej. Jest źródłem węglowodanów, dostarcza wapnia i żelaza.  
Stosowana wszechstronnie do wyrobu różnych ciast: francuskich, drożdżowych, kruchych, „lekkich” biszkoptowych, smażonych takich jak: racuchy, pączki, faworki, naleśniki. Doskonała do przygotowywania pierogów, klusek, knedli, makaronu czy kopytek. Używana do zagęszczania sosów, zup i innych potraw.
Wyborna mąka do sporządzania delikatnych panierek dań mięsnych i jarskich.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna   1535 kJ/362 kcal
Tłuszcz 1,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Węglowodany 76,2 g
w tym cukry 0,5 g
Błonnik

2,4 g

Białko

9,7 g

Sól 0,0 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.