Ekologiczne mąki razowe bez rafinacji "Młyny Wodne"

 

                                                                            

 

 

 

Szczególnie zalecamy używanie w kuchni tradycyjnych mąk ekologicznych „Młyny Wodne” produkowanych zgodnie z pradawną technologią stosowaną od ponad 100 lat w nadbużańskich młynach wodnych. Taki sposób wymiału mąk, a szczególnie tych nierafinowanych, pełnoziarnistych jest już bardzo rzadko praktykowany w Polsce i UE.

 

W naszym młynie wodnym „tak jak dawniej mielimy wodą”. Młynarz prowadzi i odpowiada za produkcję jak najlepszej mąki. Na bieżąco, tradycyjnie – ręcznie, sprawdza i ocenia jakość mąki, która „sypie się spod walców młyńskich”. W młynie wodnym to Młynarz pilnuje maszyn młyńskich. „Słucha” młyna, reguluje szybkość obrotu oraz siłę ścisku walców młyńskich. Pozwala to na utrzymanie ich optymalnej temperatury, co przekłada się na wysoką wartość odżywczą mąk. Taka niespieszna metoda przemiału pozwala zachować maksymalną ilość witamin i składników mineralnych w mące. Należy zauważyć, że nierafinowane, pełnoziarniste mąki razowe zawierają wszystkie składniki ziarna: bielmo, zarodek i łuskę, która stanowi aż 20-30% składu ziarna.

 

Staramy się, aby mąki „Młyny Wodne” produkować ze starych odmian zbóż łatwiejszych dla upraw ekologicznych. Dobrze radzą sobie z chwastami, które w rolnictwie ekologicznym można usuwać wyłącznie naturalnymi sposobami np. poprzez ich wyrywanie, pielenie. Dlatego też łuska zbóż ekologicznych (składnik nierafinowanych mąk „Młyny Wodne”) jest bezpieczna dla zdrowia, czysta biologicznie: tylko ona nie zawiera nawet śladowych ilości GMO czy chemicznych środków ochrony roślin.

Natomiast pielęgnacja nowych odmian zbóż konwencjonalnych (nieekologicznych), pomimo „poprawionych” genetycznie dla wygody ich upraw parametrów, wymaga stosowania dużych ilości chemicznych nawozów i środków ochrony roślin, których pozostałości znajdują się w łusce tych zbóż – składniku nieekologicznych razowych mąk z nich produkowanych.

 

Maki pełnoziarniste bez rafinacji charakteryzują się niższą kalorycznością, są doskonałym źródłem witaminy B, cynku, fosforu, miedzi, selenu i żelaza dla organizmu.

 

100 g mąki żytniej typ 2000 razowej, bez rafinacji „Młyny Wodne” pokrywa aż w 90% dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik. Produkty spożywcze wytworzone z takich mąk (chleb, makaron, przekąski itp.) na dłużej zaspokajają głód. Zjadamy mniejsze porcje, które dają uczucie sytości i w tak naturalny i prosty sposób dbamy o swoją sylwetkę i obniżamy ryzyko otyłości.

Wszystkie mąki typ 2000 „Młyny Wodne”, nierafinowane, pełnoziarniste, razowe wymagają od Konsumującego je więcej pracy organizmu. Przygotowane potrawy z tych mąk „nie rozpływają się szybko i samoczynnie” w ustach jak te z mąk białych. Jest to szczególnie ważne, ponieważ gryzienie i staranne rozdrabnianie potraw przygotowanych z takich mąk kształtuje zęby i zgryz, stymuluje kości i mięśnie szczęki do rozbudowy.

 

Mąki nierafinowane „Młyny Wodne” są doskonałe do wyrobu wyjątkowo smacznego chleba razowego na zakwasie. Sporządzone z nich kruche ciasta na spody do tart, serników czy szarlotek mają ciekawy orzechowy posmak. Zalecamy zastępować w swoich domowych przepisach 25-33% mąki „białej” mąką nierafinowaną typ 2000, pełnoziarnistą, razową. Znacznie wzbogacisz swoje potrawy w cenne dla organizmu składniki odżywcze. Dlatego również stosuj je do ciast deserowych: piernikowych, piaskowych czy muffinek.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.