Już w najbliższy weekend, 24 i 25 czerwca, na Stadionie PGE Narodowym odbędzie się I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie. Wydarzenie organizowane przez KOWR ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów nt. polskiej żywności wysokiej jakości oraz promocję żywności z oznaczeniami i certyfikatami m. in. Jakość Tradycja, Produkt Polski, certyfikat ekologiczny.
Bułka śniadaniowa, "poranna" powinna pysznie smakować i pięknie pachnieć. Szczególnie mąka pszenna - "baza" ciasta - powinna być najlepszej, naturalnej jakości, "niewzbogacana" polepszaczami czy innymi dodatkami typu "E".
Pieczenie chleba to wielka sztuka. Ale każdy może ją uprawiać. I eksperymentować, zanim osiągnie mistrzostwo.
Przez większą część historii ludzkość uprawiała ziemię metodami naturalnymi. Dopiero w XIX wieku pojawiły się, wraz z mechanizacją i rozwojem chemii, nowe metody upraw i hodowli zwiększające plony. To wówczas zaczęły się też wyodrębniać dwie diametralnie odmienne metody produkcji żywności: ekologiczna i konwencjonalna.
Strona 1 z 2