Aktualne i Ciekawe

Już w najbliższy weekend, 24 i 25 czerwca, na Stadionie PGE Narodowym odbędzie się I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie. Wydarzenie organizowane przez KOWR ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów nt. polskiej żywności wysokiej jakości oraz promocję żywności z oznaczeniami i certyfikatami m. in. Jakość Tradycja, Produkt Polski, certyfikat ekologiczny.

Bułka śniadaniowa, "poranna"  powinna pysznie smakować i pięknie pachnieć. Szczególnie mąka pszenna - "baza" ciasta - powinna być najlepszej, naturalnej jakości, "niewzbogacana" polepszaczami czy innymi dodatkami typu "E". 

Pieczenie chleba to wielka sztuka. Ale każdy może ją uprawiać. I eksperymentować, zanim osiągnie mistrzostwo.

Przez większą część historii ludzkość uprawiała ziemię metodami naturalnymi. Dopiero w XIX wieku pojawiły się, wraz z mechanizacją i rozwojem chemii, nowe metody upraw i hodowli zwiększające plony.  To wówczas zaczęły się też wyodrębniać dwie diametralnie odmienne metody produkcji żywności: ekologiczna i konwencjonalna.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.