Kasze

W odróżnieniu od innych kasz, ta wyprodukowana jest tradycyjnym sposobem bez rafinacji drobinek otrąb pszennych – naturalnego źródła błonnika pokarmowego i składników mineralnych: fosforu, miedzi, żelaza oraz witamin z grupy B. Mielona „tak jak dawniej”, pradawną technologią wymiału kasz w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren pszenicy uprawianej w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych.
Łatwo przyswajalna, lekkostrawna, o charakterystycznym łagodnym i przyjemnym smaku i zapachu.
Kasza manna to szybki sposób na zdrowe, sycące śniadanie w postaci kleiku na wodzie lub mleku, szczególnie polecana dla dzieci i kobiet w ciąży.  Ugotowana na gęsto, wystudzona i pokrojona jest pysznym dodatkiem do czystych zup na bazie bulionu. Można robić z niej kluski, używać do zagęszczania zup, sosów i farszów. Można łączyć ją z jogurtem który sprawia że kasza się rozpuszcza zwiększając swoją objętość, a z powstałego ciasta zrobić omlety lub placki.
Świetnie nadaje się do wypieków.
Tą kaszą zastąp bułkę tartą i panieruj nią dania mięsne i jarskie.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1477 kJ/348 kcal
Tłuszcz 1,3 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,2 g
Węglowodany 77,0 g
w tym cukry 0,1 g
Błonnik

3,9 g

Białko

8,7 g

Sól 0,01 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.