W odróżnieniu od innych kasz, ta wyprodukowana jest tradycyjnym sposobem bez rafinacji drobinek otrąb pszennych – naturalnego źródła błonnika pokarmowego i składników mineralnych: fosforu, miedzi, żelaza oraz witamin z grupy B. Mielona „tak jak dawniej”, pradawną technologią wymiału kasz w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren pszenicy uprawianej w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych.
Łatwo przyswajalna, lekkostrawna, o charakterystycznym łagodnym i przyjemnym smaku i zapachu.
Kasza manna to szybki sposób na zdrowe, sycące śniadanie w postaci kleiku na wodzie lub mleku, szczególnie polecana dla dzieci i kobiet w ciąży. Ugotowana na gęsto, wystudzona i pokrojona jest pysznym dodatkiem do czystych zup na bazie bulionu. Można robić z niej kluski, używać do zagęszczania zup, sosów i farszów. Można łączyć ją z jogurtem który sprawia że kasza się rozpuszcza zwiększając swoją objętość, a z powstałego ciasta zrobić omlety lub placki.
Świetnie nadaje się do wypieków.
Tą kaszą zastąp bułkę tartą i panieruj nią dania mięsne i jarskie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1477 kJ/348 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 77,0 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik |
3,9 g |
Białko |
8,7 g |
Sól | 0,01 g |