Mąki orkiszowe

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. W odróżnieniu od innych mąk orkiszowych razowych występujących na rynku, ta jest pełnoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego odplewionego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb orkiszowych – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: miedzi, żelaza, manganu, magnezu oraz witamin z grupy B (B3, B6). Mielona „tak jak dawniej” , pradawną technologią wymiału mąk razowych orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren orkiszu uprawianego w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych.
Będąc dobrym źródłem błonnika, mąka ta wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi oraz skutecznie obniża ciśnienie krwi. Stąd też jest to produkt polecany jako element diety chroniącej serce.
Wyjatkowo wysoka ilość żelaza w ziarnie orkiszu zmniejsza ryzyko anemii, wpływa na wzrost poziomu odczuwalnej energii oraz przyspiesza proces gojenia.
Doskonała do wyrobu razowego chleba, bułek, makaronów i ciast. Wysoka zawartość błonnika i dobra rozpuszczalność tej mąki w wodzie sprawia, że bardzo łatwo zagęszcza się nią sosy i zupy. Może być również  używana do zagęszczania pasztetów wegetariańskich: warzywnych i strączkowych. Dodatek 15% mąki orkiszowej do wypieku wpływa na jego lekkość, przedłuża świeżość ciasta, które też mniej się kruszy w trakcie krojenia. Wyborna mąka do sporządzania szlachetnych panierek dań mięsnych i jarskich.
W codziennej diecie zastępując mąką pełnoziarnistą 25-33% mąki jasnej, znacznie wzbogacasz swoje potrawy w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory, w tym mąki, są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu zapewniającego zdrowie, siłę, długoletnią sprawność fizyczną (więcej tutaj).

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1450 kJ/346 kcal
Tłuszcz 2,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 1,4 g
Węglowodany 64,0 g
w tym cukry 2,0 g
Błonnik

9,2 g

Białko

16,7 g

Sól 0,03 g

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Zapomniany na wiele dziesięcioleci, nie został poddany modyfikacjom. Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych chlebowych. Zawiera więcej witaminy PP, B-karotenu i witamin A, E i z grupy B, cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapna. Odznacz się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy. Ma większą zawartość „dobrego” tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Tak jak innym produktom z orkiszu, tej mące przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz poprawiające nastrój, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych. Produkowana nieśpiesznie (w duchu SlowFood) tak, aby zachować maksymalną ilość cennych dla zdrowia składników mineralnych. Wieloletnie badania orkiszu dowiodły że w odróżnieniu od innych zbóż najwartościowsze składniki znajdują się nie w łusce tego prastarego zboża ale w ziarnie wewnętrznym m. innymi substancje biologicznie czynne - rodanid naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Niezbędny składnik diety mającej wzmocnić wydolność i odporność organizmu, poprawić osłabiony apetyt. Mąkę tą można używać wszechstronnie a ze względu na przyjemny, lekko  orzechowy smak szczególnie polecana do domowych wyrobów: chleba, ciast i ciastek, placków, dodatek do sosów. Dodatek 15% mąki orkiszowej do wypieku wpływa na jego lekkość, przedłuża świeżość ciasta, które też mniej się kruszy w trakcie krojenia.
Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory, w tym mąki, są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu zapewniającego zdrowie, siłę, długoletnią sprawność fizyczną (więcej tutaj).

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1446 kJ/346 kcal
Tłuszcz 1,8 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 1,3 g
Węglowodany 64,3 g
w tym cukry 1,8 g
Błonnik

6,8 g

Białko

16,5 g

Sól 0,03 g

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich  gospodarstw ekologicznych.
Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych jasnych.
Zawiera więcej błonnika, białka oraz składników mineralnych: żelaza, miedzi, magnezu i cynku. Odznacza się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy. Ma większą zawartość „dobrego” tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Tak jak innym produktom z orkiszu, tej mące przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz poprawiające nastrój. Wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych. Produkowana nieśpiesznie (w duchu SlowFood) tak, aby zachować maksymalną ilość cennych dla zdrowia składników mineralnych. Wieloletnie badania orkiszu dowiodły, że w odróżnieniu od innych zbóż najwartościowsze składniki znajdują się nie w łusce tego zboża ale w ziarnie wewnętrznym m. in. substancje biologicznie czynne - rodanid naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dlatego też szczególnie polecamy tą w tradycyjny sposób rafinowaną jasną mąkę smakoszom delikatnych i lekkich wypieków i dań. W odróżnieniu od pszennych jasnych mąk ta może być składnikiem diety mającej wzmocnić wydolność organizmu i poprawić osłabiony apetyt. Mąkę tą można używać wszechstronnie, a ze względu na przyjemny, lekko orzechowy smak szczególnie polecana do domowych wyrobów: jasnego pieczywa, makaronu, ciast, naleśników, placków, pierogów, faworków, spodu do pizzy itp. Wyborna mąka do sporządzania szlachetnych panierek dań mięsnych i jarskich.
Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory, w tym mąki, są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu zapewniającego zdrowie, siłę, długoletnią sprawność fizyczną (więcej tutaj ).

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1446 kJ/346 kcal
Tłuszcz 1,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,7 g
Węglowodany 67,8 g
w tym cukry 1,0 g
Błonnik

4,6 g

Białko

14,8 g

Sól 0,0 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.