Mąki żytnie      

Dietetycy i lekarze zalecają, aby 25-33% mąki białej pszennej zastępować w każdym daniu mąką razową typ 2000 pełnoziarnistą, najlepiej ekologiczną.

Jedna z najbardziej wartościowych mąk ze względu na rodzaj - z żyta, Razowa tzn. ziarno jest tylko raz zmielone. Ma wyraźną teksturę, wyczuwalne cząsteczki łusek i zarodków ziarna, jest bardzo „treściwa” i odżywcza. Typ 2000, bo zawiera nierzadko ponad 2% składników mineralnych, dużo białka, błonnika i przeciwutleniaczy.

To, że nie została w żadnym stopniu „oczyszczona” z najzdrowszych elementów ekologicznego ziarna żyta – łuski i zarodka zawdzięcza swoje dobroczynne dla organizmu właściwości.

W odróżnieniu od innych mąk razowych żytnich dostępnych na rynku ta jest w 100% ekologiczna (bio), nie rafinujemy jej na sitach w młynie (przesiewanie) np. w celu częściowego usunięcia z niej łuski ziarna czy w celu „odciągnięci” jasnej mąki żytniej np. typ 720.

Ziarno żyta pochodzi wyłącznie z polskich, ekologicznych Nadbużańskich gospodarstw. Uprawiane metodami ekologicznymi więc bez stosowania agrochemii, jest „czyste” biologicznie – potwierdzają to szczegółowe analizy laboratoryjne mąki.

W naszym młynie ekologiczne ziarno żyta jest kilkukrotnie dokładnie oczyszczane z zanieczyszczeń organicznych: z ziemi, piasku, pozostałości plewy czy chwatów polnych przed przemiałem na mąkę razową.

Łuska ekologicznego ziarna żyta jest w 100% bezpieczna dla człowieka, poza osobami z nadkwasowością i wrażliwym żołądkiem. Tylko razowa mąka żytnia typ 2000 ekologiczna może zawierać 100% składników ziarna (bielmo, łuskę, zarodek). Z innych, ale konwencjonalnych razowych mąk żytnich występujących na rynku część łuski jest odsiewana (rafinowana) w młynie ze względu na pozostałe w niej „zanieczyszczenia” agrochemią. Agrochemia: nawozy sztuczne, ziarno GMO i chemiczne środki ochrony roślin np. przed grzybami i chwastami są powszechnie stosowane bezpośrednio na kłos ziarna w rolnictwie konwencjonalnym (nieekologicznym).

Nadbużańską” Razową produkujemy wg pradawnej technologii charakterystycznej dawniej dla młynów wodnych z Regionu Nadbużańskiego tj. województwa: Podlaskiego, Mazowieckiego i Lubelskiego.

Ta mąka wyróżnia się najwyższą zawartością składników odżywczych dla organizmu, szczególnie naturalnego błonnika pokarmowego, który wspiera pracę całego układu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, skutecznie pomaga organizmowi w walce z otyłością i nadwagą.

Zawiera duże ilości witamin i minerałów. Jest ważnym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B1 i B2, których do organizmu musimy sami regularnie dostarczać z zewnątrz. Witamina B1 niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a B2 uczestniczy w naszym metabolizmie.

Ponieważ mąka ta wchłania dużo więcej wody niż każda inna z mąk pszennych, upieczemy z niej więcej chleba i razowych bułek. Można z niej też robić niektóre słodkie wypieki. Mimo iż ze względu na swoją mniejszą elastyczność nie wyprze całkowicie mąki pszennej, z powodzeniem można je ze sobą łączyć, gotowym wyrobom nadaje lekko orzechowy smak.

Jest niskokaloryczna, bo zawiera 100% ilości łuski całego ziarna, która jest źródłem błonnika wspomagającego pracę naszego układu trawiennego. Olbrzymią zaletą stosowania żytniej mąki razowej w codziennej diecie jest jej zdolność do stabilizowania poziomu cukru do krwi, dlatego może być ciekawym uzupełnieniem diety osób chorych na cukrzycę.

100 g żytniej mąki razowej aż w 90% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik.

Żytnia mąka Nadbużańska „Razowa” wyróżniona jest certyfikatem / znakiem „Jakość Tradycja” Nr JT/24/22/PE za wysoką jakość, prozdrowotne walory odżywcze i niezmienione od ponad 50 lat metody jej wytwarzania w naszym młynie wodnym.

Doskonała do przygotowania dietetycznej przekąski np. żytnich ciasteczek z suszonymi owocami, chlebów pełnoziarnistych, razowych ciast z dodatkiem warzyw. Idealna do przygotowania tradycyjnego zakwasu i żuru. Wyborna mąka jako dodatek do omletów i sporządzania dietetycznych panierek do dań mięsnych i jarskich.

 


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1352 kJ/320 kcal
Tłuszcz 1,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Węglowodany 59,0 g
w tym cukry 1,0 g
Błonnik

13,7 g

Białko

10,8 g

Sól 0,0 g

Mąka o niskim stopniu przemielenia oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren żyta pochodzących z nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Zawiera drobiny otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych, przede wszystkim: żelaza, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B. To podstawowa mąka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich, niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1370 kJ/327 kcal
Tłuszcz 2,2 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,23 g
Węglowodany 77,4 g
w tym cukry 2,5 g
Błonnik

6,4 g

Białko

5,9 g

Sól 0,02 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.