Mieszanka ekologicznych mąk chlebowych: pszennych, żytnich i orkiszowych, wymielonych ze zbóż uprawianych w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych. Mieszanka do domowego wypieku chleba mieszanego w piekarniku lub automacie. Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Wypieczony chleb ma charakterystyczny naturalnym smak i zapach. Jest ważnym elementem właściwie zbilansowanej diety; źródłem białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego.
Duża zawartość mąki orkiszowej w składzie mieszanki zwiększa prozdrowotne właściwości tradycyjnie przypisywane wszelkim produktom z orkiszem.
Aby nadać mu swój smak i wzbogacić o dodatkowe wartości odżywcze, warto dodać: zioła, orzechy, ziarna, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebulę.
Z jednego opakowania mieszanki zrobimy 2 chleby po 500 g każdy
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1540 kJ/368 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 2,3 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 73,7 g |
w tym cukry | 1,7 g |
Błonnik |
6,1 g |
Białko |
9,6g |
Sól | 0,02 g |
Mieszanka ekologicznych mąk jasnych: pszennych i orkiszowych, wymielonych ze zbóż uprawianych w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych. Mieszanka do domowego wypieku ciasta drożdżowego, chałek, słodkich bułek w piekarniku lub automacie.
Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Wypieczone drożdżówki mają charakterystyczny, lekko orzechowy, naturalny smak i zapach. Są źródłem węglowodanów i białka roślinnego.
Duża zawartość mąki orkiszowej w składzie mieszanki zwiększa prozdrowotne właściwości tradycyjnie przypisywane wszelkim produktom z orkiszem.
Aby wzbogacić smak wypieku, można do ciasta dodawać: rodzynki, żurawinę, orzechy, owoce suszone lub świeże, czekoladę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1457 kJ/348 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 2,1 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 70,6 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik |
3,6 g |
Białko |
12,2 g |
Sól | 0,0 g |
Mieszanka ekologicznych mąk żytnich: chlebowych i razowej bez rafinacji, wymielonych ze 100% ziaren żyta uprawianych w nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.
Mieszanka do domowego wypieku chleba na naturalnym zakwasie, żytniego, półrazowego w piekarniku lub automacie. Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Ten chleb ma charakterystyczny naturalny, żytni smak i zapach, dzięki dodatkowi domowego zakwasu żytniego. Taki chleb w codziennej diecie jest źródłem błonnika, białka roślinnego, składników mineralnych i witamin. Aby nadać mu swój smak i wzbogacić o dodatkowe wartości odżywcze, warto dodać: zioła, ziarna czy też inne mąki. Z jednego opakowania mieszanki zrobimy 2 chleby po 500 g każdy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1536 kJ/367 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 2,0 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,25 g |
Węglowodany | 74,5 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Błonnik |
8,6 g |
Białko |
7,2 g |
Sól | 0,01 g |
Mieszanka ekologicznych mąk jasnych: pszennych i orkiszowych, wymielonych ze zbóż uprawianych w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych. Mieszanka do domowego wypieku jasnych bułek bagietek, rogali i rogalików w piekarniku lub automacie. Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Wypieczone bułki mają charakterystyczny, lekko orzechowy, naturalny smak i zapach. Są ważnym źródłem cennych składników pokarmowych, przede wszystkim węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego.
Duża zawartość mąki orkiszowej w składzie mieszanki zwiększa prozdrowotne właściwości tradycyjnie przypisywane wszelkim produktom z orkiszem.
Z jednego opakowania mieszanki zrobimy 7 bułek bagietek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1540 kJ/368 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 1,9 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 70,5 g |
w tym cukry | 0,7 g |
Błonnik |
3,4 g |
Białko |
11,5 g |
Sól | 0,0 g |