Mieszanki chlebowe

Mieszanka ekologicznych mąk chlebowych: pszennych, żytnich i orkiszowych, wymielonych ze zbóż uprawianych w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych. Mieszanka do domowego wypieku chleba mieszanego w piekarniku lub automacie. Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Wypieczony chleb ma charakterystyczny naturalnym smak i zapach. Jest ważnym elementem właściwie zbilansowanej diety; źródłem białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego.
Duża zawartość mąki orkiszowej w składzie mieszanki zwiększa prozdrowotne właściwości  tradycyjnie przypisywane wszelkim produktom z orkiszem.
Aby nadać mu swój smak i wzbogacić o dodatkowe wartości odżywcze, warto dodać: zioła, orzechy, ziarna, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebulę.
Z jednego opakowania mieszanki zrobimy 2 chleby po 500 g każdy

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1540 kJ/368 kcal
Tłuszcz 2,3 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,4 g
Węglowodany 73,7 g
w tym cukry 1,7 g
Błonnik

6,1 g

Białko

9,6g

Sól 0,02 g

Mieszanka ekologicznych mąk jasnych: pszennych i orkiszowych, wymielonych ze zbóż uprawianych w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych. Mieszanka do domowego wypieku ciasta drożdżowego, chałek, słodkich bułek w piekarniku lub automacie.
Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Wypieczone drożdżówki mają charakterystyczny, lekko orzechowy, naturalny smak i zapach. Są źródłem węglowodanów i białka roślinnego.
Duża zawartość mąki orkiszowej w składzie mieszanki zwiększa prozdrowotne właściwości  tradycyjnie przypisywane wszelkim produktom z orkiszem.
Aby wzbogacić smak wypieku, można do ciasta dodawać: rodzynki, żurawinę, orzechy, owoce suszone lub świeże, czekoladę.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1457 kJ/348 kcal
Tłuszcz 2,1 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,6 g
Węglowodany 70,6 g
w tym cukry 0,5 g
Błonnik

3,6 g

Białko

12,2 g

Sól 0,0 g

Mieszanka ekologicznych mąk żytnich: chlebowych i razowej bez rafinacji, wymielonych ze 100% ziaren żyta uprawianych w nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.
Mieszanka do domowego wypieku chleba na naturalnym zakwasie, żytniego, półrazowego w piekarniku lub automacie. Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Ten chleb ma charakterystyczny naturalny, żytni smak i zapach, dzięki dodatkowi domowego zakwasu żytniego. Taki chleb w codziennej diecie jest źródłem błonnika, białka roślinnego, składników mineralnych i witamin. Aby nadać mu swój smak i wzbogacić o dodatkowe wartości odżywcze, warto dodać: zioła, ziarna czy też inne mąki. Z jednego opakowania mieszanki zrobimy 2 chleby po 500 g każdy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1536 kJ/367 kcal
Tłuszcz 2,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,25 g
Węglowodany 74,5 g
w tym cukry 2,0 g
Błonnik

8,6 g

Białko

7,2 g

Sól 0,01 g

Mieszanka ekologicznych mąk jasnych: pszennych i orkiszowych, wymielonych ze zbóż uprawianych w  certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych. Mieszanka do domowego wypieku jasnych bułek bagietek, rogali i rogalików w piekarniku lub automacie. Opracowanie receptury nastąpiło na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Wypieczone bułki mają charakterystyczny, lekko orzechowy, naturalny smak i zapach. Są ważnym źródłem cennych składników pokarmowych, przede wszystkim węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego.
Duża zawartość mąki orkiszowej w składzie mieszanki zwiększa prozdrowotne właściwości  tradycyjnie przypisywane wszelkim produktom z orkiszem.
Z jednego opakowania mieszanki zrobimy 7 bułek bagietek.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1540 kJ/368 kcal
Tłuszcz 1,9 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,4 g
Węglowodany 70,5 g
w tym cukry 0,7 g
Błonnik

3,4 g

Białko

11,5 g

Sól 0,0 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.