Otręby

To zewnętrzna osłonka ziarna - łuska, pozostałość z przemiału na mąki jasne i chlebowe oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Otrzymywane „tak jak dawniej”, w wyniku przemiału pszenicy na mąki i kasze w nadbużańskich młynach wodnych.
Otręby pszenne zawierają znaczne ilości nierozpuszczalnego błonnika, który działa niczym „miotełka” pomagająca usunąć resztki zalegające w przewodzie pokarmowym. Regulując ruchy jelit, błonnik usprawnia wydalanie i zapobiega zaparciom oraz rozwojowi hemoroidów. Odpowiada też za dłuższe uczucie sytości, co ma szczególne znaczenie dla osób starających się zgubić zbędne kilogramy. Oprócz tego otręby pszenne korzystnie oddziałują też na florę bakteryjną jelit, działając jak prebiotyk. Zawierają witaminy z grupy B i E, są dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Otręby pszenne są doskonałym elementem musli, sałatek i koktajli. Można je też po prostu wymieszać z mlekiem lub jogurtem czy posypać nimi domowe wypieki. Innym pomysłem jest wzbogacenie otrębami pszennymi ciasta na naleśniki lub pierogi, zagęszczania nimi zup i sosów. Wyborne otręby do sporządzania dietetycznych, niskokalorycznych, panierek dań mięsnych i jarskich. Należy pamiętać, że optymalna dzienna ilość spożytych otrębów pszennych to 2 – 3 łyżki rozłożone na kilka posiłków. Nadmierne spożycie może spowodować problemy z jelitami.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1150 kJ/277 kcal
Tłuszcz 5,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,5 g
Węglowodany 21,0 g
w tym cukry 0,4 g
Błonnik

42,0 g

Białko

16,0 g

Sól 0,01 g

Otręby żytnie to zewnętrzna osłonka ziaren żyta - łuska, pozostałość z przemiału na mąki jasne i chlebowe oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren żyta pochodzących z nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Otrzymywane „tak jak dawniej”, w wyniku przemiału żyta na mąki w nadbużańskich młynach wodnych.
Choć otręby żytnie są niepozorne -wyglądają jak trociny- to są jednym z najcenniejszych elementów zdrowej diety. Zawierają wysoką zawartość błonnika, który oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających resztek i toksyn, reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Zapewnia też dłuższe uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski, co ma znaczenie dla osób na diecie odchudzającej.  W otrębach żytnich znajdziemy też wiele mikroelementów: magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk oraz witaminę B. Ponieważ zawierają znaczne ilości związków fenolowych, uważa się, że maja działanie przeciwnowotworowe.  Otręby żytnie wolniej rozkładają się w organizmie niż otręby pszenne, co ma znaczenie dla diabetyków. Należy je  wprowadzać do diety stopniowo, aby przyzwyczaić do nich układ pokarmowy. Należy też pamiętać, aby spożywając otręby wypijać odpowiednie ilości płynów, ponieważ bez nich błonnik zawarty w otrębach nie tylko nie będzie działał prawidłowo, ale może też przyczynić się do wystąpienia nieprzyjemnych objawów.
Otręby żytnie są  dobrym dodatkiem do sałatek i jogurtów. Doskonałe otręby do sporządzania dietetycznych, niskokalorycznych, panierek dań mięsnych i jarskich. Wzbogacają w wartości odżywcze naleśniki, placki, sosy i pieczywo. Używane są do przygotowania maseczek kosmetycznych - zmieszane ze skrystalizowanym miodem będą naturalnym peelingiem. Cera po zabiegach z ich udziałem będzie jedwabista w dotyku i bardziej jędrna.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1168 kJ/281 kcal
Tłuszcz 4,3 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,6 g
Węglowodany 26,0 g
w tym cukry 3,0 g
Błonnik

39,0 g

Białko

15,0 g

Sól 0,0 g

Otręby orkiszowe – łuska ziarna orkiszu pozostała z jego przemiału na mąki jasne i chlebowe; z odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych.
Otrzymywane „tak jak dawniej”, pradawną technologią wymiału mąk orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych.
Są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego błonnika roślinnego, który odpowiada m. in. za prawidłową pracę jelit oraz cennego żelaza i wapnia. Są delikatniejsze od otrąb pszennych. Ułatwiają dobrą przemianę materii, są pomocne w odchudzaniu – zapewniają uczucie sytości, zwalczają zaparcia, regulują poziom glukozy we krwi. Można je dodawać do jogurtów, mleka, kefiru lub maślanki, wypieków i ciast domowych, sałatek. Wyborne otręby do sporządzania dietetycznych, niskokalorycznych, panierek dań mięsnych i jarskich. Otręby orkiszowe należy wprowadzać do codziennej diety stopniowo i spożywać w ilości nie większej niż 2 – 3 łyżeczki dziennie.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1151 kJ/278 kcal
Tłuszcz 4,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 1,1 g
Węglowodany 19,0 g
w tym cukry 3,5 g
Błonnik

41,4 g

Białko

16,4 g

Sól 0,01 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.