W odróżnieniu od innych mąk pszennych razowych występujących na rynku, ta jest całoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb pszennych - naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, i cynku oraz witaminy B, C, E. Mielona "tak jak dawniej", pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren pszenicy uprawianej w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych.
Doskonała do wyrobu pszennego razowego chleba, makaronu, bułek, ciasteczek, żuru. Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
W codziennej diecie zastępując mąką całoziarnistą 25-33% mąki jasnej, znacznie wzbogacasz swoje potrawy w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1383 kJ/327 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 2,0 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 59,7 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Błonnik |
12,9 g |
Białko |
11,2 g |
Sól | 0,01 g |
Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.
Podstawowa mąka do wyrobu chleba pszennego i mieszanego (np. pszenno - żytniego). Wykorzystywana do sporządzania ciemniejszych ciast np. piernikowego, dodawana jest do ciast na placki i pierogi. Używana do zakwasu i żuru, można nią zagęszczać sosy i zupy. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1381 kJ/330 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 1,8 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,24 g |
Węglowodany | 73,8 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik |
5,6 g |
Białko |
9,1 g |
Sól | 0,03 g |
Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych pszennych w nadbużańskich młynach wodnych. Szczególnie polecana jest Osobom na diecie lekkostrawnej. Jest źródłem węglowodanów, dostarcza wapnia i żelaza.
Stosowana wszechstronnie do wyrobu różnych ciast: francuskich, drożdżowych, kruchych, „lekkich” biszkoptowych, smażonych takich jak: racuchy, pączki, faworki, naleśniki. Doskonała do przygotowywania pierogów, klusek, knedli, makaronu czy kopytek. Używana do zagęszczania sosów, zup i innych potraw.
Wyborna mąka do sporządzania delikatnych panierek dań mięsnych i jarskich.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1535 kJ/362 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 1,5 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 76,2 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik |
2,4 g |
Białko |
9,7 g |
Sól | 0,0 g |