Bardzo prosta i szybka w wykonaniu babka. Jest pyszna i pachnąca. Cytrynowy aromat roznosi się po całej kuchni. Aby była jeszcze bardziej cytrynowa, można dodać sok z całej cytryny. Idealna do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Polana lukrem i ozdobiona, pięknie prezentuje się na stole.
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Znany był już w starożytności, kiedy jako przyprawa był bardziej ceniony niż złoto. W starożytnym Egipcie używany był nie tylko jako przyprawa, ale również jako składnik do balsamowania ciała. Charakterystyczny zapach cynamonu wynika z obecności w nim olejków eterycznych. Aktywne składniki cynamonu mają szereg dobroczynnych działań na organizm. Jest on przyprawą o właściwościach leczniczych: działa przeciwzapalnie, przeciwdrożdżycowo, wspiera proces trawienia, pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi, wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Pyszne racuchy z jabłkami, które są proste do zrobienia. Można je jeść na śniadanie i podwieczorek. Sprawdzą się na pikniku, jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Racuchy są puszyste i delikatne. Dodatek mąki pełnoziarnistej bez rafinacji i otrąb wzbogaca placuszki w błonnik pokarmowy. Najlepsze są z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Bardzo smaczne kluseczki z dodatkiem twarogu. Proste danie z 4 składników, lubiane przez dzieci i dorosłych. Świetnie smakują polane bułką z masłem , posypane odrobiną cukru. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.