Przepisy

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu babka. Jest pyszna i pachnąca. Cytrynowy aromat roznosi się po całej kuchni. Aby była jeszcze bardziej cytrynowa, można dodać sok z całej cytryny. Idealna do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Polana lukrem i ozdobiona, pięknie prezentuje się na stole.

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Znany był już w starożytności, kiedy jako przyprawa był bardziej ceniony niż złoto. W starożytnym Egipcie używany był nie tylko jako przyprawa, ale również jako składnik do balsamowania ciała. Charakterystyczny zapach cynamonu wynika z obecności w nim olejków eterycznych. Aktywne składniki cynamonu mają szereg dobroczynnych działań na organizm. Jest on przyprawą o właściwościach leczniczych: działa przeciwzapalnie, przeciwdrożdżycowo, wspiera proces trawienia, pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi, wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Pyszne racuchy z jabłkami, które są proste do zrobienia. Można je jeść na śniadanie i podwieczorek. Sprawdzą się na pikniku, jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Racuchy są puszyste i delikatne. Dodatek mąki pełnoziarnistej bez rafinacji i otrąb wzbogaca placuszki w błonnik pokarmowy. Najlepsze są z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Bardzo smaczne kluseczki z dodatkiem twarogu. Proste danie z 4 składników, lubiane przez dzieci i dorosłych. Świetnie smakują polane bułką z masłem , posypane odrobiną cukru. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.