Przepisy

Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Do jego wykonania używamy mąki żytniej pełnoziarnistej, która wzbogaca ciasto w składniki odżywcze. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, świetne na piknik albo po prostu deser w domowym zaciszu.

Pierogi z dużą zawartością mąki żytniej. Dzięki zawartości mąki razowej pierogi są bogatsze w błonnik, witaminy i minerały niż tradycyjne pierogi z mąki pszennej. Farsz z dowolnych owoców dodatkowo wzbogaca wartość odżywczą dania.

Bardzo szybki w wykonaniu chlebek z mąką żytnią razową typ 2000, otrębami, płatkami owsianymi i ziarnami. Przekąska idealna, bo zdrowa. Świetna na przegryzkę dla dzieci czy osób z insulinoopornością.

Minimum składników, a maksimum smaku. Tarta błyskawiczna, pyszna i zdrowsza niż jej pszenne odpowiedniki dzięki użyciu mąki żytniej razowej. Jest to idealne ciasto dla dzieciaków, jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek lub innych wypieków z białej mąki z dużą ilością cukru.

Paluchy świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska lub dodatek do zupy np. pomidorowej lub zupy krem. Przyrządza się je błyskawicznie, a w trakcie pieczenia po kuchni rozchodzi się wspaniały zapach. Własnoręcznie zrobione paluchy żytnie razowe są nie tylko smaczne. Użyta do ich zrobienia mąka żytnia razowa jest bogata w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Dzięki dodatkowi sera żółtego smakują wyśmienicie.

Te proste w przygotowaniu paluszki drożdżowe to świetny pomysł na przekąskę. Wyśmienicie smakują podane z oliwą lub hummusem. Wierzch paluchów możemy posypać ulubionymi przyprawami np. czarnuszką, sezamem, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami dzięki czemu za każdym razem uzyskamy inny smak.

Pyszna, chrupka przekąska z mąki żytniej pełnoziarnistej. Robi się ją błyskawicznie. Krakersy można z wierzchu posypać sezamem, makiem, czarnuszką, solą, pieprzem i czym jeszcze chcecie. Pasują do wszelkiego rodzaju sosów i dipów.

Mąka żytnia pełnoziarnista, z której są zrobione to skarbnica błonnika i składników mineralnych.

Chleb żytni razowy z samej mąki pełnoziarnistej, bez dodatku innych mąk. Warto wykonać go samodzielnie. Długo zachowuje świeżość. Ma miękki wilgotny miąższ. Chleb z mąki razowej bez rafinacji zawiera ważny dla organizmu błonnik oraz witaminy i minerały. W czasie pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach.

Podstawą pysznego żurku jest zakwas. Najlepiej przygotować go samemu ze sprawdzonej ekologicznej mąki Młyny Wodne. Mamy wtedy pewność, że jest zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków.

Żurek na domowym zakwasie jest przepyszny. Aby taki zakwas przygotować, wystarczy kilka chwil. Potem należy pamiętać o codziennym mieszaniu. Po 5 dniach zakwas jest gotowy. Możesz użyć go od razu albo przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce. Tak przygotowany zakwas na żurek gwarantuje sukces kulinarny :)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.