Przepisy

Przepis na ten 100% chleb żytni otrzymaliśmy od naszej Klientki Pani Grażyny Janickiej, która regularnie piecze go w swoim domu. Jest więc wypróbowany i na pewno uda się każdemu. Z poniższego przepisu wychodzi duża blacha pięknie pachnącego i bardzo smacznego chleba.

 

Mega czekoladowe, pyszne, podzielne, z dodatkiem cynamonu. Robi się je szybko. Fajny pomysł na wspólne spędzenia dnia z dzieckiem. A jeśli robisz je, kiedy dzieci są w szkole / przedszkolu, zrób im niespodziankę i włóż do śniadaniówki – będą miały super dzień :) Wyśmienite ze szklanką mleka na podwieczorek albo słodki poczęstunek na babski wieczór.

Piernik to klasyczny wypiek świąteczny, który pojawia się w wielu polskich domach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Podczas pieczenia po domu rozchodzi się przepiękny zapach przypraw korzennych. Dodatek pszczelego miodu, prawdziwego masła i bakalii wspaniale wzbogaca ciasto. Jest to piernik na wzór staropolskich, kiedy ciasto to, jak podaje „Encyklopedia Staropolska” Zygmunta Glogera, piekło się wyłącznie z użyciem zrumienionej mąki żytniej. Ciekawostką jest, że w dawnej Rzeczpospolitej piernik był jedna z zagryzek, które podawano do przedobiedniego kieliszka alkoholu (na lepsze trawienie).

Piernik żytni jest świetną alternatywa dla osób, które muszą lub chcą wykluczyć ze swojej diety mąkę pszenną. Mąka żytnia nadaje ciastu wyjątkowy, niespotykany smak.

Można i warto zrobić większą porcję, ponieważ piernik z czasem robi się jeszcze smaczniejszy. Wystarczy zawinąć go w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Tak przechowywany jest wyśmienity nawet do miesiąca.

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Potrzebne są tylko dwa składniki, dobre chęci i odrobina czasu. Potem należy już tylko dbać o swój zakwas dokarmiając go i mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Zapach i kolor takiego zakwasu żytniego różni się od pszennego. A pieczywo z niego wypieczone jest przepyszne.

Nie ma jak własnoręcznie upieczone pieczywo i cudowny zapach rozchodzący się po kuchni w trakcie pieczenia.

Żytnie bułeczki śniadaniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i zagnieść ciasto.

Wychodzą pyszne: na zewnątrz chrupiąca skórka, w środku puszyste. Idealne na śniadanie.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.