Przepisy

Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami i podsmaż.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i masło. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto.

  • 3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • 250 g masła

  • 2 kg kwaśnych jabłek

  • 6 łyżek cukru

  • 10 dag rodzynek

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami i podsmaż.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i masło. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, owiń w folię i schłodź przez 1 godzinę w lodówce. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy. Na spód wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Piecz w temperaturze 1800C przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.