Przepisy

Chleb żytni razowy z samej mąki pełnoziarnistej, bez dodatku innych mąk. Warto wykonać go samodzielnie. Długo zachowuje świeżość. Ma miękki wilgotny miąższ. Chleb z mąki razowej bez rafinacji zawiera ważny dla organizmu błonnik oraz witaminy i minerały. W czasie pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach.

Podstawą pysznego żurku jest zakwas. Najlepiej przygotować go samemu ze sprawdzonej ekologicznej mąki Młyny Wodne. Mamy wtedy pewność, że jest zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków.

Żurek na domowym zakwasie jest przepyszny. Aby taki zakwas przygotować, wystarczy kilka chwil. Potem należy pamiętać o codziennym mieszaniu. Po 5 dniach zakwas jest gotowy. Możesz użyć go od razu albo przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce. Tak przygotowany zakwas na żurek gwarantuje sukces kulinarny :)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.