Przepisy

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Potrzebne są tylko dwa składniki, dobre chęci i odrobina czasu. Potem należy już tylko dbać o swój zakwas dokarmiając go i mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Zapach i kolor takiego zakwasu żytniego różni się od pszennego. A pieczywo z niego wypieczone jest przepyszne.

Nie ma jak własnoręcznie upieczone pieczywo i cudowny zapach rozchodzący się po kuchni w trakcie pieczenia.

Żytnie bułeczki śniadaniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i zagnieść ciasto.

Wychodzą pyszne: na zewnątrz chrupiąca skórka, w środku puszyste. Idealne na śniadanie.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.