Aktualne i Ciekawe

Najprzyjemniejszym znakiem rolnictwa ekologicznego jest zapach chleba wypieczonego z mąki ekologicznej. Istnieje kilka kluczowych zapachów, które już w dzieciństwie zapadają nam w pamięć i tkwią zakodowane głęboko w sieci neuronów przez całe życie aż do później starości. Najsilniejszym z nich jest właśnie zapach chleba. Kojarzy się z bezpieczeństwem i ciepłem domu rodzinnego.

Pachnący, świeży chleb z najczystszej ekologicznej mąki, to najlepszy prezent jaki matka może codziennie przekazywać swoim dzieciom. Powonienie jest bowiem najstarszym i najbardziej pierwotnym zmysłem człowieka. Mimo, że badania Lindy B. Buck i Richarda Axela doprowadziły do odkrycia całej rodziny genów sterujących receptorami odorantów, za co naukowcy ci otrzymali w 2011 roku Nagrodę Nobla, to jednak nie znamy jeszcze wielu szczegółów powstawania i zapamiętywania zapachów. Grupa genów odpowiedzialnych za węch liczy 636 genów, to 2% z około 30 tysięcy wszystkich - największa w ludzkim genomie. W każdym razie wiemy z doświadczenia, że zapach najsilniej zapada w pamięć i trwa tam najdłużej. Wspomnienie pachnącego chlebem domu rodzinnego pozostaje więc dzieciom na całe życie, wspomnienie, które daje siłę, pewność siebie i poczucie bezpieczeństwa.

Chleb z mąki wyprodukowanej metodami przemysłowymi, oczyszczonej z wartościowych składników mineralnych i witamin, nie ma  tego zapachu i smaku, co chleb z mąki ekologicznej mielonej w sposób tradycyjny. Czyni z domu rodzinnego stołówkę zakładową. Prawdziwy chleb ekologiczny powinien powstawać z mąki z pełnego przemiału, pochodzącej z młynów, gdzie mąka jest nieśpiesznie mielona. Łagodny sposób przemiału zachowuje zawarte w ziarnach zarodniki i naturalne olejki eteryczne. Zresztą już samo zboże ekologiczne ma inny, przyjemniejszy zapach. I najlepiej, gdy dodatkowo ziarno mielone jest w młynie napędzanym energią ze źródeł odnawialnych.

Kryteria idealnego zapachu i smaku spełniają właśnie mąki dostępne w sklepach ekologicznych i w supermarketach pod marką „Młyny Wodne”. Są to produkty wytwarzane ściśle według zasad zrównoważonej gospodarki: do napędu maszyn wykorzystywana jest bezpośrednio energia wodna.  Są to więc nie tylko mąki wytwarzane z ziaren ekologicznych, ale – co je mocno wyróżnia – produkowane są w tradycyjnym młynie wodnym w miejscowości Tokary, na rzeczce Toczna, wpadającej do Bugu. Wśród pól i lasów Podlasia – na terenie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego, w Ekologicznej Strefie „Natura 2000”. Młyn wodny działał w tym miejscu już w XIX wieku. Rozbudowany został w 1905, a potem w 1918 roku.  Przemiał zbóż naturalnymi metodami ma więc tu długą tradycję. Wysoka jakość mąk i kasz dostępnych pod marką „Młyny Wodne” potwierdzona jest też unijnym znakiem „produkt rolnictwa ekologicznego”.

Chleby z mąki z „Młynów Wodnych” można piec wykorzystując drożdże lub zakwas, według tradycyjnych przepisów, w piekarniku lub w automatach do pieczenia chleba. Można dodawać ziarna i nasiona, aby wzbogacić jego smak i wartość. To nie jest trudne.

Są to więc wystarczające powody, aby spróbować mąki z „Młynów Wodnych” oraz zainteresować się rolnictwem i żywnością ekologiczną. Ale istnieje jeszcze kilka innych równie ważnych powodów. Przede wszystkim są to względy zdrowotne i ochrona środowiska,w tym klimatu.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.