Przepisy

Chleb upieczony z wykorzystaniem ekologicznej mieszanki na chleb żytni na zakwasie. Tym razem nie na zakwasie, ale na drożdżach. Dla tych wszystkich, którzy chcą zjeść chleb żytni, ale nie mają zakwasu i nie mogą czekać, aż będzie gotowy. Bardzo szybki w wykonaniu i smaczny. Można dowolnie eksperymentować z dodatkami: zmieniać ich ilość i rodzaj wg upodobań swojej rodziny i zasobów szafki kuchennej :)

Aromatyczny, pyszny chlebek na zakwasie wypieczony w automacie. Zrobienie zakwasu nie jest trudne, ale wymaga trochę cierpliwości, bo zakwas jest gotowy do użycia po ok. 5 dniach. Ale warto poczekać, bo chleb smakuje wybornie nawet solo. Chleb żytni jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż pszenny i ma więcej błonnika. Użyty do wypieku zakwas nadaje mu charakterystyczny smak i zapach, a jednocześnie wzbogaca w kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B. Bardzo polecam:)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.