Przepisy

Pyszne, pulchne, pachnące domowe jagodzianki...... idealne na drugie śniadanie w domu lub pracy.

Ten słodki przysmak kojarzony z Podlasiem pochodzi z litewskiej tradycji kulinarnej. I nie tylko on - specjały litewskie, obok białoruskich, rosyjskich i tatarskich często goszczą na stołach Podlasian i są ich wizytówką kulinarną. Początkowo sposób jego przygotowania przekazywany był z pokolenia na pokolenie ustnie, a deser podawano na „bogatych” stołach biskupów i możnych. Z czasem zagościł w uboższych domach.

 

Mrowisko, nazywane też kopiec albo choineczka, przypomina faworki ułożone w piramidę, polane miodem i posypane makiem oraz rodzynkami. Ciasto jednak jest delikatniejsze niż faworkowe, cieńsze, bardziej kruche, a miodowa polewa i posypka nadają mu niepowtarzalny smak.

Tradycję jego przygotowywania na Podlasiu rozpowszechniły około 30 lat temu gospodynie z Sejneńszczyzny (miasto na Podlasiu). A nazwę mrowisko nadały ze względu na drobinki maku przypominające mrówki, którymi posypany jest deser,.

 

Mrowisko jest pysznym deserem idealnym :) Każdy sam decyduje o jego słodkości polewając listki ciasta mniejszą lub większą ilością miodowej polewy. Nie czerstwieje i nie psuje się, dlatego można zrobić je wcześniej i przechowywać nawet kilka tygodni. Ułożone na talerzu w piękny stosik prezentuje się oryginalnie i zachęca do skosztowania. Na weselu znika jako pierwsze – wiem, bo widziałam, goście 'bili” się o kawałek tego przysmaku :) Świetne na karnawał, numer 1 – obok faworków i pączków.

Biszkopt uznawany jest za jeden z pierwszych rodzajów ciasta. Jego historia sięga XI wieku. Jedna z najstarszych polskich receptur pochodzi z 1703 roku.

Ciekawostką jest, że zapisana została na kartach zielnika. W tamtych czasach bowiem, zielarze zajmowali się także dietetyką.

Szarlotka jest jednym z najbardziej znanych i lubianych deserów. Po raz pierwszy pojawiła się na stole cara Aleksandra I.

Przygotowana przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine'a Careme'a w XIX wieku, szybko zdobyła popularność.

Nazwa deseru pochodzi od żeńskiego imienia Charlotta, które nosiła szwagierka cara Aleksandra I.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.