Ekologiczne mąki razowe bez rafinacji
"Młyny Wodne"

 

 

 

                                                                            

 

 

 

W każdej kuchni, według zaleceń Lekarzy i Dietetyków powinny dominować dania i wypieki służące zdrowemu odżywianiu, bogate w składniki mineralne i witaminy. Najlepsze posiłki dla zdrowia naszego i naszej Rodziny przygotujemy najszybciej z produktów naturalnych, jak najmniej przetworzonych, wytworzonych w tradycyjny, rzemieślniczy sposób. Produkujemy mąki i kasze w autentycznym młynie wodnym, wg pradawnej technologii, niezmienionej od przeszło 100 lat, stosowanej w nadbużańskich młynach wodnych.

Wymiał razowych mąk Nadbużańskich pełnoziarnistych "Młyny Wodne" odbywa się unikatową i bardzo już rzadką praktykowaną w Polsce i UE metodą, bez przesiewania mlewa na sitach młyńskich - bez rafinacji. Nadbużańskie mąki razowe typ 2000 można nazywać mąkami 100% nierafinowanymi, pełnoziarnistymi.

W naszym nadbużańskim młynie wodnym „tak jak dawniej” mąki razowe "mielimy wodą”. Młynarz „puszcza wodę na młyn”, dokładnie na turbinę wodną, reguluje jej moc i obroty w zależności od zapotrzebowania maszyn młyńskich na energię przez nią wytwarzaną. Możliwość bezpośredniego wykorzystania energii wody do pracy walców młyńskich pozwala podczas mielenia ochronić ziarno i mlewo przed nadmiernym jego przegrzaniem na zbyt szybko obracających się walcach. Dla uzyskania mąki najlepszej jakości Młynarz w pełni wykorzystuje ten atut tradycyjnej młynarskiej technologii młyna wodnego. Dlatego Młynarz z wyczuciem (zdobytym latami praktyki) reguluje szybkość i siłę pracy walców młyńskich tak, żeby „nie przypalić” na nich mąki. Sprawdza ręcznie i na bieżąco ocenia jakość mąki, która „sypie się spod walców młyńskich”, jej miałkość, barwę i temperaturę. „Z dawien dawna” tak było w nadbużańskich młynach wodnych – kultywujemy tą dawną dobrą praktykę młynarską. W naszym młynie od pokoleń doświadczony Młynarz nadzorował turbinę, proces przemiału, „pilnował” wszystkich maszyn młyńskich. Ta niespieszna, uważna, szanująca jakość ziarna, tradycyjna metoda jego przemiału gwarantuje zachowanie maksymalnej ilość witamin i składników mineralnych w mące.

Tylko nierafinowane produkty, w tym pełnoziarniste mąki razowe, zawierają wszystkie cenne dla diety Człowieka składniki, a szczególnie dostarczają błonnika, którego najlepszym źródłem są zawarte w Nadbużańskich mąkach razowych otręby - łuska ziarna, to 20-30% jego składu.

Staramy się razowe mąki Nadbużańskie produkować z dawnych odmian zbóż. Takie zboża są łatwiejsze w uprawie, aby dobrze rosnąć nie potrzebują intensywnego sztucznego nawożenia, dlatego są głównie uprawiane w gospodarstwach ekologicznych i tych stosujących Dobrą Praktykę Rolniczą. Stare odmiany dobrze radzą sobie z chwastami, które w rolnictwie ekologicznym usuwa się wyłącznie naturalnymi sposobami poprzez ich wyrywanie - pielenie. Wniosek jest oczywisty – tylko otręby ekologiczne (łuska – zewnętrzny składnik ziarna ekologicznego) jest bezpieczna dla zdrowia Konsumenta, nie zawiera nawet śladowych ilości chemicznych środków ochrony zbóż, ani nie pochodzi z ziarna GMO. Nadbużańskie mąki razowe typ 2000 zawierają 100% otręby – łuski ziarna.

Pielęgnacja zbóż konwencjonalnych wymaga regularnego stosowania chemicznych nawozów i środków ochrony roślin, a szczególnie w uprawach nowych odmian, "poprawionych” genetycznie dla większych plonów i wygody upraw, pozostałości agrochemii znajdziemy w otrębach z takich zbóż.

Nadbużańskie mąki razowe, dlatego, że są pełnoziarniste charakteryzują się niską kalorycznością, są doskonałym źródłem witaminy B, cynku, fosforu, miedzi, selenu i żelaza dla organizmu.

100 g mąki żytniej razowej, otrzymanej bez rafinacji pokrywa aż 90% dziennego zapotrzebowania dorosłego Człowieka na błonnik. Produkty spożywcze wytworzone z mąk razowych (chleb, makaron, przekąski itp.) na dłużej zaspokajają głód niż te zrobione tylko z mąk "białych". Zjemy mniejszą porcję „razową”, szybko zaspokoimy głód i będziemy syci. Tak dbając o zdrowie, w prosty sposób, dbamy też o wygląd - szczupłą sylwetkę, redukujemy otyłość.

Przygotowane potrawy z takich mąk „nie rozpływają się" w ustach jak te z mąk „białych”, wymagają pracy organizmu: gryzienia, starannego rozdrabniania potraw z nich przygotowanych, taka „praca” kształtuje zęby, prawidłowy zgryz, stymuluje do rozbudowy kości i mięśnie szczęki.

Są najlepsze na smaczny, pachnący, razowy chleb na zakwasie, na kruche razowe ciasta, na spody do tart, serników czy szarlotek.

Dietetycy i Lekarze od dawna zalecają w każdym przepisie czy daniu 25-35% „białej” mąki zastąpić razową typ 2000, najlepiej pełnoziarnistą dokładnie taką jak Nadbużańska „Młyny Wodne”. Dlatego dodawaj Nadbużańską do wszystkich ciast, w tym deserowych: piernikowych, piaskowych czy muffinek.

 

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.