Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych pszennych w nadbużańskich młynach wodnych. Szczególnie polecana jest Osobom na diecie lekkostrawnej. Jest źródłem węglowodanów, dostarcza wapnia i żelaza.
Stosowana wszechstronnie do wyrobu różnych ciast: francuskich, drożdżowych, kruchych, „lekkich” biszkoptowych, smażonych takich jak: racuchy, pączki, faworki, naleśniki. Doskonała do przygotowywania pierogów, klusek, knedli, makaronu czy kopytek. Używana do zagęszczania sosów, zup i innych potraw.
Wyborna mąka do sporządzania delikatnych panierek dań mięsnych i jarskich.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1535 kJ/362 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 1,5 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 76,2 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik |
2,4 g |
Białko |
9,7 g |
Sól | 0,0 g |