Mąki pszenne

Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych pszennych w nadbużańskich młynach wodnych. Szczególnie polecana jest Osobom na diecie lekkostrawnej. Jest źródłem węglowodanów, dostarcza wapnia i żelaza.  
Stosowana wszechstronnie do wyrobu różnych ciast: francuskich, drożdżowych, kruchych, „lekkich” biszkoptowych, smażonych takich jak: racuchy, pączki, faworki, naleśniki. Doskonała do przygotowywania pierogów, klusek, knedli, makaronu czy kopytek. Używana do zagęszczania sosów, zup i innych potraw.
Wyborna mąka do sporządzania delikatnych panierek dań mięsnych i jarskich.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna   1535 kJ/362 kcal
Tłuszcz 1,5 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Węglowodany 76,2 g
w tym cukry 0,5 g
Błonnik

2,4 g

Białko

9,7 g

Sól 0,0 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.