Mąki pszenne

Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.
Podstawowa mąka do wyrobu chleba pszennego i mieszanego (np. pszenno - żytniego).   Wykorzystywana do sporządzania ciemniejszych ciast np. piernikowego, dodawana jest do ciast na placki i pierogi. Używana do zakwasu i żuru, można nią zagęszczać sosy i zupy. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1381 kJ/330 kcal
Tłuszcz 1,8 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,24 g
Węglowodany 73,8 g
w tym cukry 0,5 g
Błonnik

5,6 g

Białko

9,1 g

Sól 0,03 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.