Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.
Podstawowa mąka do wyrobu chleba pszennego i mieszanego (np. pszenno - żytniego). Wykorzystywana do sporządzania ciemniejszych ciast np. piernikowego, dodawana jest do ciast na placki i pierogi. Używana do zakwasu i żuru, można nią zagęszczać sosy i zupy. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1381 kJ/330 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 1,8 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,24 g |
Węglowodany | 73,8 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik |
5,6 g |
Białko |
9,1 g |
Sól | 0,03 g |