Mąki pszenne

W odróżnieniu od innych mąk pszennych razowych występujących na rynku, ta jest całoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb pszennych - naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, i cynku oraz witaminy B, C, E. Mielona "tak jak dawniej", pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren pszenicy uprawianej w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych.

Doskonała do wyrobu pszennego razowego chleba, makaronu, bułek, ciasteczek, żuru. Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

W codziennej diecie zastępując mąką całoziarnistą 25-33% mąki jasnej, znacznie wzbogacasz swoje potrawy w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1383 kJ/327 kcal
Tłuszcz 2,0 g
w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
Węglowodany 59,7 g
w tym cukry 0,4 g
Błonnik

12,9 g

Białko

11,2 g

Sól 0,01 g

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.