W odróżnieniu od innych mąk pszennych razowych występujących na rynku, ta jest całoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb pszennych - naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, i cynku oraz witaminy B, C, E. Mielona "tak jak dawniej", pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren pszenicy uprawianej w certyfikowanych, polskich gospodarstwach ekologicznych.
Doskonała do wyrobu pszennego razowego chleba, makaronu, bułek, ciasteczek, żuru. Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.
W codziennej diecie zastępując mąką całoziarnistą 25-33% mąki jasnej, znacznie wzbogacasz swoje potrawy w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1383 kJ/327 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 2,0 g |
w tym kw. tłuszcz. nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 59,7 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Błonnik |
12,9 g |
Białko |
11,2 g |
Sól | 0,01 g |