Przepisy

Bułki czosnkowo - ziołowe o intensywnym smaku, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu. Świetnie sprawdzą się na pikniku, grillu albo jako przekąska na przyjęciu rodzinnym. Rewelacyjne, polecam popełnić :)

 

 

 

  • 3 szklanki ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” bułki bagietki pszenno – orkiszowe NADBUŻAŃSKIE Młyny Wodne

  • 1 szklanka mleka

  • 45 g drożdży

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka cukru

  • 3 łyżki oleju

 

  • 8 ząbków czosnku

  • 70 g masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Drożdże, cukier, 1 łyżkę mieszanki i 1/2 szklanki letniego mleka wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw do wyrośnięcia. Mieszankę połącz z solą i ziołami prowansalskimi, dodaj pozostałe mleko, żółtka, wyrośnięte drożdże oraz olej. Wyrób ciasto. Pozostaw pod przykryciem, aż podwoi objętość. Po tym czasie podziel ciasto na 12 porcji. Każdą część rozpłaszcz, zwiń w rulon, dobrze sklej boki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.

W rondelki rozpuść masło, dodaj do niego przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Każdą bułkę ponacinaj w dwóch miejscach, W nacięcia nakładaj łyżeczką masło z czosnkiem i natką. Bułki posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 1900C przez około 20 minut.

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.