Bułki czosnkowo - ziołowe o intensywnym smaku, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu. Świetnie sprawdzą się na pikniku, grillu albo jako przekąska na przyjęciu rodzinnym. Rewelacyjne, polecam popełnić :)
-
3 szklanki ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” bułki bagietki pszenno – orkiszowe NADBUŻAŃSKIE Młyny Wodne
-
1 szklanka mleka
-
45 g drożdży
-
2 żółtka
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka cukru
-
3 łyżki oleju
-
8 ząbków czosnku
-
70 g masła
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Drożdże, cukier, 1 łyżkę mieszanki i 1/2 szklanki letniego mleka wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw do wyrośnięcia. Mieszankę połącz z solą i ziołami prowansalskimi, dodaj pozostałe mleko, żółtka, wyrośnięte drożdże oraz olej. Wyrób ciasto. Pozostaw pod przykryciem, aż podwoi objętość. Po tym czasie podziel ciasto na 12 porcji. Każdą część rozpłaszcz, zwiń w rulon, dobrze sklej boki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
W rondelki rozpuść masło, dodaj do niego przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Każdą bułkę ponacinaj w dwóch miejscach, W nacięcia nakładaj łyżeczką masło z czosnkiem i natką. Bułki posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 1900C przez około 20 minut.