Przepisy

Bagietki zrobione i wypieczone w automacie do wypieku pieczywa. Mięciutkie, aromatyczne dzięki dodatkowi czosnku i majeranku. Pyszny wypiek idealny na śniadanie czy kolację. Znikają błyskawicznie, a najlepsze są cieplutkie posmarowane masłem. Zachęcam do zrobienia.

 

 

 

  • 280 g ekologicznej mieszanki Twój Chleb bułki bagietki pszenno – orkiszowe NADBUŻAŃSKIE Młyny Wodne

  • 170 ml letniej wody

  • 1 łyżeczka drożdży suszonych

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego

  • 1 łyżka majeranku

 

 

Ustaw program do wypieku bagietek. W naczyniu automatu zmieszaj składniki: letnią wodę, sól, cukier i olej. Dodaj też mieszankę i drożdże, zioła i czosnek. Po usłyszeniu sygnału (mruga lampka startu) wyjmij ciasto na stół, podsyp lekko mąką, podziel na 4 równe kęsy. Uformuj 4 kulki, rozwałkuj je w dłoni, wydłuż, nadając kształt bagietki, i ułóż w foremkach. Bagietki można zwilżyć wodą (za pomocą pędzelka) i obtoczyć w otrębach, maku lub ziarnie

sezamowym, a na koniec naciąć ukośnie dwa razy. Wstaw koszyczek z foremkami do automatu, uruchom dalszy ciąg programu. Po upieczeniu wyjmij bułki z automatu. Można też piec ciasto na jednym programie od początku do końca – 3 godz. – i nie dzielić go na mniejsze części.

Według receptury Małgorzaty Puzio

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.