Przepisy

Chleb dla zapracowanych, przygotowany i wypieczony w automacie. Wystarczy tylko włożyć wszystkie składniki i czekać. Po 3 godzinach wyjmujemy pyszny, cieplutki bochenek, którego zapach rozchodzi się po całej kuchni. Smacznego:)

 

 

 

  • 500 g ekologicznej mieszanki Twój Chleb powszedni pszenno - żytni z orkiszem NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne (część mieszanki, np. 100 g można zastąpić ekologicznymi otrębami pszennymi lub orkiszowymi NADBUŻAŃSKIMI Młyny Wodne)

  • 370 ml mleka kwaśnego

  • 55 ml wody

  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

  • 2 łyżeczki soli

  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika

  • opcjonalnie prażone pestki dyni

 

Połącz wszystkie składniki w automacie. Wlej kwaśne mleko (bez zagęszczaczy), wodę, dodaj sól, mieszankę oraz drożdże instant (można zastąpić je świeżymi drożdżami, wcześniej rozpuszczonymi w niewielkiej ilości ciepłej wody z odrobiną cukru) i prażone ziarna. Uruchom automat w programie o najdłuższym czasie wyrastania oraz samego pieczenia, czyli co najmniej 3-godzinnym (jest to ważne przy wypiekach chleba o większej gramaturze). W automacie, w którym jest wybór stopnia przyrumienienia, należy wybrać średni stopień lub maksymalny (ciemny brąz). Po zakończeniu programu wyjmij chleb z automatu.

Według receptury Małgorzaty Puzio

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.