Chleb dla zapracowanych, przygotowany i wypieczony w automacie. Wystarczy tylko włożyć wszystkie składniki i czekać. Po 3 godzinach wyjmujemy pyszny, cieplutki bochenek, którego zapach rozchodzi się po całej kuchni. Smacznego:)
-
500 g ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni pszenno - żytni z orkiszem NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne (część mieszanki, np. 100 g można zastąpić ekologicznymi otrębami pszennymi lub orkiszowymi NADBUŻAŃSKIMI Młyny Wodne)
-
370 ml mleka kwaśnego
-
55 ml wody
-
1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
-
2 łyżeczki soli
-
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
-
opcjonalnie prażone pestki dyni
Połącz wszystkie składniki w automacie. Wlej kwaśne mleko (bez zagęszczaczy), wodę, dodaj sól, mieszankę oraz drożdże instant (można zastąpić je świeżymi drożdżami, wcześniej rozpuszczonymi w niewielkiej ilości ciepłej wody z odrobiną cukru) i prażone ziarna. Uruchom automat w programie o najdłuższym czasie wyrastania oraz samego pieczenia, czyli co najmniej 3-godzinnym (jest to ważne przy wypiekach chleba o większej gramaturze). W automacie, w którym jest wybór stopnia przyrumienienia, należy wybrać średni stopień lub maksymalny (ciemny brąz). Po zakończeniu programu wyjmij chleb z automatu.
Według receptury Małgorzaty Puzio