Przepisy

Pyszny domowy chlebek na zaczynie z siemieniem lnianym, upieczony dla rodziny daje dużo satysfakcji. Jest naprawdę zdrowy i smaczny, pachnący. Ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.

Ziarna siemienia lnianego i sezamu można zamienić na inne np. słonecznika.

 

 

Zaczyn

  • 210 g ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni pszenno – żytni z orkiszem NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne

  • 50 g drożdży

  • 300 ml wody

 

Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.

 

Ciasto

  • 1 kg ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni pszenno - żytni z orkiszem NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne

  • 500 ml wody

  • 3 łyżki oleju / oliwy

  • 1,5 łyżki soli

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • 3 łyżki sezamu

 

Do miski wlej wodę, dodaj olej, sól, mieszankę i ziarna, wymieszaj. Dodaj w 2 lub 3 porcjach zaczyn, za każdym razem dokładnie „wyciągając” ciasto. Wyrabiaj ciasto przez około 10 -15 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i uformuj dwa bochenki. Umieść je w natłuszczonych formach, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 2200C przez około 40 minut. Jeśli chlebki szybko się rumienią, możesz zmniejszyć temperaturę do 2000C. Chleby są gotowe, jeśli po postukaniu w spód blaszki, usłyszysz głuchy odgłos. Smacznego!

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.