Pyszny domowy chlebek na zaczynie z siemieniem lnianym, upieczony dla rodziny daje dużo satysfakcji. Jest naprawdę zdrowy i smaczny, pachnący. Ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.
Ziarna siemienia lnianego i sezamu można zamienić na inne np. słonecznika.
Zaczyn
-
210 g ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni pszenno – żytni z orkiszem NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne
-
50 g drożdży
-
300 ml wody
Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
Ciasto
-
1 kg ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni pszenno - żytni z orkiszem NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne
-
500 ml wody
-
3 łyżki oleju / oliwy
-
1,5 łyżki soli
-
3 łyżki siemienia lnianego
-
3 łyżki sezamu
Do miski wlej wodę, dodaj olej, sól, mieszankę i ziarna, wymieszaj. Dodaj w 2 lub 3 porcjach zaczyn, za każdym razem dokładnie „wyciągając” ciasto. Wyrabiaj ciasto przez około 10 -15 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i uformuj dwa bochenki. Umieść je w natłuszczonych formach, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 2200C przez około 40 minut. Jeśli chlebki szybko się rumienią, możesz zmniejszyć temperaturę do 2000C. Chleby są gotowe, jeśli po postukaniu w spód blaszki, usłyszysz głuchy odgłos. Smacznego!