Przepisy

Aromatyczny, pyszny chlebek na zakwasie wypieczony w automacie. Zrobienie zakwasu nie jest trudne, ale wymaga trochę cierpliwości, bo zakwas jest gotowy do użycia po ok. 5 dniach. Ale warto poczekać, bo chleb smakuje wybornie nawet solo. Chleb żytni jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż pszenny i ma więcej błonnika. Użyty do wypieku zakwas nadaje mu charakterystyczny smak i zapach, a jednocześnie wzbogaca w kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B. Bardzo polecam:)

 

 

 

  • 500 g ekologicznej mieszanki Twój Chleb powszedni żytni na zakwasie NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne (część mieszanki, np. 100 g można zastąpić ekologicznymi otrębami żytnimi NADBUŻAŃSKIMI Młyny Wodne)

  • 50 g ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1 mała łyżeczka drożdży suszonych

  • 2 małe łyżeczki soli

  • 350 ml letniej wody

  • 1 łyżka oleju

  • boczek na skwarki

  • cebula

 

etap I

Na kilka dni (4-5) przed wypiekiem nastaw zakwas, najlepiej od razu na 2 chleby. Do słoika lub glinianego dzbanka o pojemności 1 litra wsyp 2 razy po 50g ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne, wlej 2 razy po 100 ml letniej wody. Całość wymieszaj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Naczynie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni w celu ukwaszenia. Ilość nastawianego zakwasu można odpowiednio zwiększać, zachowując podane proporcje składników. Zakwas jest gotowy, jeżeli jego smak i zapach jest wyraźnie kwaśny. Zakwas zawsze przed użyciem należy wymieszać.

 

etap II

Wlej do formy automatu 250 ml letniej wody i otrzymany zakwas, wsyp sól, 500 g mieszanki i drożdże. Do wymieszanego ciasta dodaj dwie łyżki odsączonych z tłuszczu skwarek z chudego boczku i łyżkę drobno posiekanej, podsmażonej, odsączonej z tłuszczu cebuli (wszystkie wypiekacze automatyczne mają możliwość otwierania automatu przez pierwszą część programu). Uruchom automat, wybierając program o najdłuższym czasie wyrastania ciasta oraz samego pieczenia, czyli co najmniej 3-godzinnym (jest to ważne przy

wypiekach chleba o większej gramaturze). W automacie, w którym jest wybór stopnia przyrumienienia, należy wybrać stopień maksymalny (ciemny brąz). Po zakończeniu programu wyjmij chleb z automatu.

Według receptury Małgorzaty Puzio

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.