Aromatyczny, pyszny chlebek na zakwasie wypieczony w automacie. Zrobienie zakwasu nie jest trudne, ale wymaga trochę cierpliwości, bo zakwas jest gotowy do użycia po ok. 5 dniach. Ale warto poczekać, bo chleb smakuje wybornie nawet solo. Chleb żytni jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż pszenny i ma więcej błonnika. Użyty do wypieku zakwas nadaje mu charakterystyczny smak i zapach, a jednocześnie wzbogaca w kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B. Bardzo polecam:)
-
500 g ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni żytni na zakwasie NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne (część mieszanki, np. 100 g można zastąpić ekologicznymi otrębami żytnimi NADBUŻAŃSKIMI Młyny Wodne)
-
50 g ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1 mała łyżeczka drożdży suszonych
-
2 małe łyżeczki soli
-
350 ml letniej wody
-
1 łyżka oleju
-
boczek na skwarki
-
cebula
etap I
Na kilka dni (4-5) przed wypiekiem nastaw zakwas, najlepiej od razu na 2 chleby. Do słoika lub glinianego dzbanka o pojemności 1 litra wsyp 2 razy po 50g ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne, wlej 2 razy po 100 ml letniej wody. Całość wymieszaj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Naczynie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni w celu ukwaszenia. Ilość nastawianego zakwasu można odpowiednio zwiększać, zachowując podane proporcje składników. Zakwas jest gotowy, jeżeli jego smak i zapach jest wyraźnie kwaśny. Zakwas zawsze przed użyciem należy wymieszać.
etap II
Wlej do formy automatu 250 ml letniej wody i otrzymany zakwas, wsyp sól, 500 g mieszanki i drożdże. Do wymieszanego ciasta dodaj dwie łyżki odsączonych z tłuszczu skwarek z chudego boczku i łyżkę drobno posiekanej, podsmażonej, odsączonej z tłuszczu cebuli (wszystkie wypiekacze automatyczne mają możliwość otwierania automatu przez pierwszą część programu). Uruchom automat, wybierając program o najdłuższym czasie wyrastania ciasta oraz samego pieczenia, czyli co najmniej 3-godzinnym (jest to ważne przy
wypiekach chleba o większej gramaturze). W automacie, w którym jest wybór stopnia przyrumienienia, należy wybrać stopień maksymalny (ciemny brąz). Po zakończeniu programu wyjmij chleb z automatu.
Według receptury Małgorzaty Puzio