Przepisy

Chleb upieczony z wykorzystaniem ekologicznej mieszanki na chleb żytni na zakwasie. Tym razem nie na zakwasie, ale na drożdżach. Dla tych wszystkich, którzy chcą zjeść chleb żytni, ale nie mają zakwasu i nie mogą czekać, aż będzie gotowy. Bardzo szybki w wykonaniu i smaczny. Można dowolnie eksperymentować z dodatkami: zmieniać ich ilość i rodzaj wg upodobań swojej rodziny i zasobów szafki kuchennej :)

 

 

  • 3 i 1/2 szklanki ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” powszedni żytni na zakwasie NADBUŻAŃSKI Młyny Wodne

  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody

  • 20 g drożdży

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki ziaren słonecznika

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  • 2 łyżki ziaren dyni

 

W 1/4 szklanki wody rozpuść drożdże i cukier, i odstaw na kilka minut. Dodaj resztę składników i dobrze wyrabiaj przez około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż do natłuszczonej blaszki (keksówka o wymiarach 26 cm x 13 cm), wyrównaj wierzch dłonią zwilżoną wodą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 2200C i piecz 30 minut. Wyjmij z blachy i wystudź.

Ilość i rodzaj ziaren możesz dowolnie zmieniać i za każdym razem otrzymasz trochę inny, pyszny smak chleba. Możesz również wierzch chleba posypać przed pieczeniem dowolnymi ziarnami.

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.