Przepisy

Pyszna drożdżowa chałka, która zawsze się udaje:) Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, posmarowana prawdziwym masłem, z szklanką mleka. Możesz włożyć ją do dziecięcej śniadaniówki, wziąć do pracy albo przygotować na rodzinny piknik. Z tej porcji wychodzą 2 duże, aromatyczne chałki.

 

 

Ciasto drożdżowe:

 

  • 4 szklanki ekologicznej mieszanki „Twój Chleb”drożdżówka deserowa pszenna z orkiszem NADBUŻAŃSKA Młyny Wodne

  • 2 jajka

  • 6 łyżek cukru

  • 1 szklanka lekko podgrzanego mleka

  • 5 łyżek masła

  • 50 g drożdży

  • dwie garści rodzynek

  • szczypta soli

 

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • ok. 1/3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 „Jasnej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1 łyżeczka cynamonu

 

  • jajko do posmarowania wierzchu chałki

 

W garnuszku wymieszaj drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mieszanki i 1/2 szklanki mleka, i odstaw do podrośnięcia na około 15 minut. Całe jajka utrzyj z 5 łyżkami cukru. Masło roztop w pozostałym mleku i przestudź. W dużej misce wymieszaj mieszankę, sól i rodzynki. Dodaj rozczyn, ubite jajka i masło z mlekiem. Wyrób dobrze, na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

W tym czasie zrób kruszonkę. Masło rozpuść, dodaj cukier, mąkę i cynamon. Połącz, aż zrobią się grudki. W razie potrzeby dosyp więcej mąki.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i podziel na dwie części. Następnie każdą połówkę podziel na 3 części. Z każdej części uformuj wałek i zapleć 2 warkocze. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.