Pyszna drożdżowa chałka, która zawsze się udaje:) Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, posmarowana prawdziwym masłem, z szklanką mleka. Możesz włożyć ją do dziecięcej śniadaniówki, wziąć do pracy albo przygotować na rodzinny piknik. Z tej porcji wychodzą 2 duże, aromatyczne chałki.
Ciasto drożdżowe:
-
4 szklanki ekologicznej mieszanki „Twój Chleb”drożdżówka deserowa pszenna z orkiszem NADBUŻAŃSKA Młyny Wodne
-
2 jajka
-
6 łyżek cukru
-
1 szklanka lekko podgrzanego mleka
-
5 łyżek masła
-
50 g drożdży
-
dwie garści rodzynek
-
szczypta soli
Kruszonka:
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki cukru
-
ok. 1/3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 „Jasnej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1 łyżeczka cynamonu
-
jajko do posmarowania wierzchu chałki
W garnuszku wymieszaj drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mieszanki i 1/2 szklanki mleka, i odstaw do podrośnięcia na około 15 minut. Całe jajka utrzyj z 5 łyżkami cukru. Masło roztop w pozostałym mleku i przestudź. W dużej misce wymieszaj mieszankę, sól i rodzynki. Dodaj rozczyn, ubite jajka i masło z mlekiem. Wyrób dobrze, na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
W tym czasie zrób kruszonkę. Masło rozpuść, dodaj cukier, mąkę i cynamon. Połącz, aż zrobią się grudki. W razie potrzeby dosyp więcej mąki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i podziel na dwie części. Następnie każdą połówkę podziel na 3 części. Z każdej części uformuj wałek i zapleć 2 warkocze. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C.