Ciasto drożdżowe wypieczone w automacie. Wkładamy składniki i drożdżówka "robi się sama". Udział mąki orkiszowej w składzie mieszanki podnosi walory smakowe i wypiekowe popełnionego z niej ciasta. Placek drożdżowy smakuje wyśmienicie z szklanką kakao albo mleka. Idealny na słodki podwieczorek.
-
500 g ekologicznej mieszanki „Twój Chleb” drożdżówka pszenna z orkiszem NADBUŻAŃSKA Młyny Wodne
-
14 g (2 opakowania) drożdży suszonych lub 50 g świeżych
-
120 g cukru
-
60 g tłuszczu rozpuszczonego
-
150 ml mleka
-
4 żółtka
-
mała garść rodzynek lub suszonej żurawiny
-
kasza manna do wysypania formy
Do formy automatu wlej wszystkie płynne składniki: żółtka, mleko, rozpuszczony tłuszcz. Dodaj cukier i mieszankę, a na końcu drożdże. Uruchom automat w programie o najdłuższym (co najmniej 3-godzinnym) czasie wyrastania oraz samego pieczenia przy średnim zarumienieniu skórki. W trakcie programu mieszania w dozwolonym momencie przestoju wsyp żurawinę, tak aby jeszcze się zdążyła wmieszać. Po upieczeniu wyjmij placek z automatu.
Według receptury Małgorzaty Puzio