Przepisy

Ciasto drożdżowe wypieczone w automacie. Wkładamy składniki i drożdżówka "robi się sama". Udział mąki orkiszowej w składzie mieszanki podnosi walory smakowe i wypiekowe popełnionego z niej ciasta. Placek drożdżowy smakuje wyśmienicie z szklanką kakao albo mleka. Idealny na słodki podwieczorek.

 

 

 

  • 500 g ekologicznej mieszanki Twój Chleb drożdżówka pszenna z orkiszem NADBUŻAŃSKA Młyny Wodne

  • 14 g (2 opakowania) drożdży suszonych lub 50 g świeżych

  • 120 g cukru

  • 60 g tłuszczu rozpuszczonego

  • 150 ml mleka

  • 4 żółtka

  • mała garść rodzynek lub suszonej żurawiny

  • kasza manna do wysypania formy

 

Do formy automatu wlej wszystkie płynne składniki: żółtka, mleko, rozpuszczony tłuszcz. Dodaj cukier i mieszankę, a na końcu drożdże. Uruchom automat w programie o najdłuższym (co najmniej 3-godzinnym) czasie wyrastania oraz samego pieczenia przy średnim zarumienieniu skórki. W trakcie programu mieszania w dozwolonym momencie przestoju wsyp żurawinę, tak aby jeszcze się zdążyła wmieszać. Po upieczeniu wyjmij placek z automatu.

Według receptury Małgorzaty Puzio

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.