Przepisy

Pyszne placuszki z kaszy manny z dodatkiem masła orzechowego. Takie placki to świetna propozycja na niedzielne śniadanie czy podwieczorek.

A jeśli jakimś cudem nie wszystkie zostaną zjedzone, to można zapakować je do lunchboxa i zabrać na piknik, do pracy czy szkoły.

Dzieci je uwielbiają. Polecam:)

 

 

 

 

  • 1 szklanka ekologicznej kaszy manny pszennej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1 szklanka mleka

  • 5-6 łyżek masła orzechowego

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • cukier wanilinowy

  • opcjonalnie kilka kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej wg upodobań)

 

Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Jeśli dodajesz czekoladę, to teraz możesz ją posiekać. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę. Do nasiąkniętej kaszy dodaj masło orzechowe, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, czekoladę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Smaż do zrumienienia na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni.

Placuszki można podawać polane miodem, syropem klonowym lub posmarowane dżemem wg uznania.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.