Pyszne placuszki z kaszy manny z dodatkiem masła orzechowego. Takie placki to świetna propozycja na niedzielne śniadanie czy podwieczorek.
A jeśli jakimś cudem nie wszystkie zostaną zjedzone, to można zapakować je do lunchboxa i zabrać na piknik, do pracy czy szkoły.
Dzieci je uwielbiają. Polecam:)
-
1 szklanka ekologicznej kaszy manny pszennej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1 szklanka mleka
-
5-6 łyżek masła orzechowego
-
2 jajka
-
2 łyżki cukru
-
cukier wanilinowy
-
opcjonalnie kilka kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej wg upodobań)
Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Jeśli dodajesz czekoladę, to teraz możesz ją posiekać. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę. Do nasiąkniętej kaszy dodaj masło orzechowe, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, czekoladę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Smaż do zrumienienia na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni.
Placuszki można podawać polane miodem, syropem klonowym lub posmarowane dżemem wg uznania.