Pyszne domowe bułeczki orkiszowe z dodatkiem maku. Upieczone na mące orkiszowej chlebowej, którą można częściowo zastąpić mąką orkiszową typ 2000 razową bez rafinacji NADBUŻAŃSKĄ Młyny Wodne. Taki "myk" pozwoli na otrzymanie bułek bogatszych w błonnik i składniki mineralne.
Bułeczki idealne na śniadanie i nie tylko. Mak można zastąpić sezamem, siemieniem lnianym lub pominąć. Zachęcam do wypróbowania.
-
3 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej typ 1100 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
niepełna szklanka wody
-
7 g drożdży instant
-
5 łyżek oleju
-
3 łyżki suchego maku
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj. Przełóż na blat i zagniataj ciasto drożdżowe ok. 7-10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.
Wyjmij z miski i uformuj bułki. Odstaw na 30 minut, by podrosły.
Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 25 minut, aż będą rumiane.