Przepisy

Pyszne domowe bułeczki orkiszowe z dodatkiem maku. Upieczone na mące orkiszowej chlebowej, którą można częściowo zastąpić mąką orkiszową typ 2000 razową bez rafinacji NADBUŻAŃSKĄ Młyny Wodne. Taki "myk" pozwoli na otrzymanie bułek bogatszych w błonnik i składniki mineralne.

Bułeczki idealne na śniadanie i nie tylko. Mak można zastąpić sezamem, siemieniem lnianym lub pominąć. Zachęcam do wypróbowania.

 

 

 

  • 3 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej typ 1100 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • niepełna szklanka wody

  • 7 g drożdży instant

  • 5 łyżek oleju

  • 3 łyżki suchego maku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru



Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj. Przełóż na blat i zagniataj ciasto drożdżowe ok. 7-10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.

Wyjmij z miski i uformuj bułki. Odstaw na 30 minut, by podrosły.

Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 25 minut, aż będą rumiane.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.