Naleśniki pełnoziarniste są zdrowsze od tradycyjnych i sycą na dłużej. Dzięki dodatkowi przyprawy piernikowej są bardzo aromatyczne. Świetnie komponują się z nadzieniem z duszonych jabłek, twarogiem i owocami. Fantastyczna propozycja na szybkie śniadanie, podwieczorek czy kolację.
-
2 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
2 jajka
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka wody
-
3 łyżki cukru
-
przyprawa piernikowa
Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera, aż masa naleśnikowa będzie gładka ( w razie potrzeby dodaj wody). Smaż na spryskiwanej oliwą co trzeci naleśnik patelni teflonowej. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj nadzieniem i zawijaj (zimne maja tendencję do rwania się).