Przepisy

Naleśniki pełnoziarniste są zdrowsze od tradycyjnych i sycą na dłużej. Dzięki dodatkowi przyprawy piernikowej są bardzo aromatyczne. Świetnie komponują się z nadzieniem z duszonych jabłek, twarogiem i owocami. Fantastyczna propozycja na szybkie śniadanie, podwieczorek czy kolację.

 

 

  • 2 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 3 łyżki cukru

  • przyprawa piernikowa


Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera, aż masa naleśnikowa będzie gładka ( w razie potrzeby dodaj wody). Smaż na spryskiwanej oliwą co trzeci naleśnik patelni teflonowej. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj nadzieniem i zawijaj (zimne maja tendencję do rwania się).

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.