Przepisy

Pyszne racuchy z jabłkami, które są proste do zrobienia. Można je jeść na śniadanie i podwieczorek. Sprawdzą się na pikniku, jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Racuchy są puszyste i delikatne. Najlepsze są z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

 

 

 

  • 1,5 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej typ 700 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 3 łyżki ekologicznych otrąb pszennych lub orkiszowych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne

  • około 1,5 szklanki mleka

  • 2-3 średnie jabłka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania, konfitura, syrop klonowy, miód

 

Drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szkl. mleka wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój w drobną kostkę jabłka. Przesiej mąkę, dodaj otręby, cynamon, cukier i cukier waniliowy, sól, mleko i podrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ja robię to intensywnie, za pomocą widelca, do chwili, aż zaczną się ukazywać pęcherzyki. Dodaj jabłka i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto do podrośnięcia. Gdyby było za gęste, dodaj mleka.

Patelnię rozgrzej i smaż placki na średnim ogniu na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.

Podawaj posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem, bądź z ulubioną konfiturą.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.