Pyszne racuchy z jabłkami, które są proste do zrobienia. Można je jeść na śniadanie i podwieczorek. Sprawdzą się na pikniku, jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Racuchy są puszyste i delikatne. Najlepsze są z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
-
1,5 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej typ 700 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
3 łyżki ekologicznych otrąb pszennych lub orkiszowych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne
-
około 1,5 szklanki mleka
-
2-3 średnie jabłka
-
15 g świeżych drożdży
-
3 łyżki cukru
-
łyżeczka cynamonu
-
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
cukier puder do posypania, konfitura, syrop klonowy, miód
Drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szkl. mleka wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój w drobną kostkę jabłka. Przesiej mąkę, dodaj otręby, cynamon, cukier i cukier waniliowy, sól, mleko i podrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ja robię to intensywnie, za pomocą widelca, do chwili, aż zaczną się ukazywać pęcherzyki. Dodaj jabłka i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto do podrośnięcia. Gdyby było za gęste, dodaj mleka.
Patelnię rozgrzej i smaż placki na średnim ogniu na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
Podawaj posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem, bądź z ulubioną konfiturą.