Przepisy

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Znany był już w starożytności, kiedy jako przyprawa był bardziej ceniony niż złoto. W starożytnym Egipcie używany był nie tylko jako przyprawa, ale również jako składnik do balsamowania ciała. Charakterystyczny zapach cynamonu wynika z obecności w nim olejków eterycznych. Aktywne składniki cynamonu mają szereg dobroczynnych działań na organizm. Jest on przyprawą o właściwościach leczniczych: działa przeciwzapalnie, przeciwdrożdżycowo, wspiera proces trawienia, pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi, wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

 

Mięciutkie, delikatne drożdżowe ciasto w połączeniu z cynamonowym nadzieniem stanowi bardzo zgrany duet. Zapach cynamonu, który rozchodzi się po kuchni w trakcie przygotowywania jest bardzo kuszący. Bułeczki jeszcze ciepłe znikają ze stołu w try miga. Do tego kubek mleka albo kakao z piankami, ciepły koc, dobra książka i plan na długie jesienno – zimowe wieczory gotowy.

 

Składniki na ciasto:

• 550 g ekologicznej mąki orkiszowej typ 700 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 60 g cukru kryształu

• 80 g roztopionego masła

• 1 szklanka ciepłego mleka

• 2 jajka

• 20 g świeżych drożdży

• duża szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

• 60 g masła

• 60 g cukru

• 2 - 3 łyżeczki cynamonu

• 2 łyżeczki kakao

 

 

Zrób rozczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i pół szklanki mleka wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrób na jednolitą konsystencję. Powinno być miękkie i elastyczne. Miskę oprósz mąką, włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

 

W międzyczasie masło na nadzienie roztop i lekko przestudź. Wymieszaj cukier, cynamon i kakao.

 

Podrośnięte ciasto wyjmij z miski i chwilę wyrób. Podziel na pół i rozwałkuj na 2 prostokąty. Żeby ciasto nie kleiło się, podsyp stolnicę i wałek mąką. Każdy prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru, cynamonu i kakao. Następnie zwiń dość ścisło jak roladę. Pokrój na ok. 2 cm kawałki. Roladki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 1800C. Wsuń blachę ze ślimaczkami i piecz ok. 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Wyjmij i przestudź.

Ja czasami ucieram lukier i robię nim esy-floresy na ślimaczkach. Jest to wersja zdecydowanie słodsza.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.