Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Znany był już w starożytności, kiedy jako przyprawa był bardziej ceniony niż złoto. W starożytnym Egipcie używany był nie tylko jako przyprawa, ale również jako składnik do balsamowania ciała. Charakterystyczny zapach cynamonu wynika z obecności w nim olejków eterycznych. Aktywne składniki cynamonu mają szereg dobroczynnych działań na organizm. Jest on przyprawą o właściwościach leczniczych: działa przeciwzapalnie, przeciwdrożdżycowo, wspiera proces trawienia, pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi, wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Mięciutkie, delikatne drożdżowe ciasto w połączeniu z cynamonowym nadzieniem stanowi bardzo zgrany duet. Zapach cynamonu, który rozchodzi się po kuchni w trakcie przygotowywania jest bardzo kuszący. Bułeczki jeszcze ciepłe znikają ze stołu w try miga. Do tego kubek mleka albo kakao z piankami, ciepły koc, dobra książka i plan na długie jesienno – zimowe wieczory gotowy.
Składniki na ciasto:
• 550 g ekologicznej mąki orkiszowej typ 700 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 60 g cukru kryształu
• 80 g roztopionego masła
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 2 jajka
• 20 g świeżych drożdży
• duża szczypta soli
Składniki na nadzienie:
• 60 g masła
• 60 g cukru
• 2 - 3 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki kakao
Zrób rozczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i pół szklanki mleka wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrób na jednolitą konsystencję. Powinno być miękkie i elastyczne. Miskę oprósz mąką, włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie masło na nadzienie roztop i lekko przestudź. Wymieszaj cukier, cynamon i kakao.
Podrośnięte ciasto wyjmij z miski i chwilę wyrób. Podziel na pół i rozwałkuj na 2 prostokąty. Żeby ciasto nie kleiło się, podsyp stolnicę i wałek mąką. Każdy prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru, cynamonu i kakao. Następnie zwiń dość ścisło jak roladę. Pokrój na ok. 2 cm kawałki. Roladki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 1800C. Wsuń blachę ze ślimaczkami i piecz ok. 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Wyjmij i przestudź.
Ja czasami ucieram lukier i robię nim esy-floresy na ślimaczkach. Jest to wersja zdecydowanie słodsza.