Przepisy

Łatwa do przygotowania pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej bez rafinacji. Smaczna i zdrowsza niż z mąki jasnej, bo bogata w błonnik, witaminy i minerały.

Dodatki można dowolnie zmieniać, w zależności od tego co mamy w lodówce i lubimy. Zachęcamy do wypróbowania:)

 

 

Ciasto na 3 nieduże pizze:

  • 3,75 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 4 łyżki ekologicznych otrąb pszennych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 dag drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 1 plaska łyżeczka soli

 

Sos pomidorowy:

  • 400 g gęstego sosu pomidorowego

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy



3 kulki mozzarelli

2 pomidory

garść świeżej bazylii



Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże. Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 3 części, delikatnie rozwałkuj (ciasto pełnoziarniste jest bardziej delikatnie i rwące się) i ponownie daj ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

W miseczce wymieszaj sos pomidorowy, przeciśnięty czosnek, zioła i oliwę.

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.

Blat ciasta przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozsmaruj sos i ułóż pokrojoną na kawałki mozzarellę i pomidory. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w 2200C. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.