Łatwa do przygotowania pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej bez rafinacji. Smaczna i zdrowsza niż z mąki jasnej, bo bogata w błonnik, witaminy i minerały.
Dodatki można dowolnie zmieniać, w zależności od tego co mamy w lodówce i lubimy. Zachęcamy do wypróbowania:)
Ciasto na 3 nieduże pizze:
-
3,75 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
4 łyżki ekologicznych otrąb pszennych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne
-
1 szklanka ciepłej wody
-
3 łyżki oliwy
-
3 dag drożdży
-
1 płaska łyżeczka cukru
-
1 plaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
-
400 g gęstego sosu pomidorowego
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy
3 kulki mozzarelli
2 pomidory
garść świeżej bazylii
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże. Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 3 części, delikatnie rozwałkuj (ciasto pełnoziarniste jest bardziej delikatnie i rwące się) i ponownie daj ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.
W miseczce wymieszaj sos pomidorowy, przeciśnięty czosnek, zioła i oliwę.
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
Blat ciasta przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozsmaruj sos i ułóż pokrojoną na kawałki mozzarellę i pomidory. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w 2200C. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.