Szybki, dziecinnie prosty w wykonaniu mazurek. Dzięki dodatkowi mąki razowej, zawiera więcej błonnika niż z samej mąki jasnej. Pyszne kruche ciasto i słodka masa kajmakowa tworzą niesamowicie smaczną całość.
Mazurek, podobnie jak babka, kojarzy się z Wielkanocą. Jest symbolem zakończenia 40-dniowego postu, nagrodą za wytrwałość w okresie wielkiego postu, kiedy powstrzymywano się od jedzenia mięsa i deserów.
Do Polski przywędrował z Turcji w XVII wieku. Największą popularnością cieszył się na Mazowszu. Swą nazwę zawdzięcza „mazurowi” - tak dawniej określano mieszkańców Mazowsza.
Najczęściej robi się go na kruchym spodzie, jest niski, a jego znakiem rozpoznawczym są bogate zdobienia. Mazurek ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą świątecznego stołu.
• 1 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 2/3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 125 g masła
• 1 jajko
• 1 cukier waniliowy
• masa kajmakowa
• bakalie do przyozdobienia
Do miski wsyp mąki, dodaj masło, jajko i cukier waniliowy. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na dowolny kształt: prostokąt, kwadrat, owal, koło. Piekarnik rozgrzej do temp. 1800C. Ciasto piecz do zezłocenia, ok. 15 – 20 minut. Wystudzony placek posmaruj kajmakiem i dowolnie udekoruj bakaliami.