Przepisy

Szybki, dziecinnie prosty w wykonaniu mazurek. Dzięki dodatkowi mąki razowej, zawiera więcej błonnika niż z samej mąki jasnej. Pyszne kruche ciasto i słodka masa kajmakowa tworzą niesamowicie smaczną całość.

Mazurek, podobnie jak babka, kojarzy się z Wielkanocą. Jest symbolem zakończenia 40-dniowego postu, nagrodą za wytrwałość w okresie wielkiego postu, kiedy powstrzymywano się od jedzenia mięsa i deserów.

Do Polski przywędrował z Turcji w XVII wieku. Największą popularnością cieszył się na Mazowszu. Swą nazwę zawdzięcza „mazurowi” - tak dawniej określano mieszkańców Mazowsza.

Najczęściej robi się go na kruchym spodzie, jest niski, a jego znakiem rozpoznawczym są bogate zdobienia. Mazurek ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą świątecznego stołu.

 

• 1 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 2/3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 125 g masła

• 1 jajko

• 1 cukier waniliowy

• masa kajmakowa

• bakalie do przyozdobienia

 

Do miski wsyp mąki, dodaj masło, jajko i cukier waniliowy. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na dowolny kształt: prostokąt, kwadrat, owal, koło. Piekarnik rozgrzej do temp. 1800C. Ciasto piecz do zezłocenia, ok. 15 – 20 minut. Wystudzony placek posmaruj kajmakiem i dowolnie udekoruj bakaliami.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.