Szarlotka na kruchym spodzie to klasyk. Wyśmienite maślane ciasto oraz aromatyczne jabłka z cynamonem to duet doskonały.
Chyba większości z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Pyszna i do tego prosta w przygotowaniu. Smacznego!
Ciasto:
-
3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
3/4 szklanki cukru
-
4 jajka
-
250 g masła
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 cukier wanilinowy
Jabłka:
-
2 kg kwaśnych jabłek
-
6 łyżek cukru
-
10 dag rodzynek
-
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami i podsmaż.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i masło. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, owiń w folię i schłodź przez 1 godzinę w lodówce. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy. Na spód wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Piecz w temperaturze 1800C przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.