Przepisy

Miękki i wilgotny biszkopt. Uniwersalny, pasują do niego przeróżne owoce; latem sezonowe, a zimą mrożone. Przygotowanie jest proste i szybkie, a ciasto smakuje wybornie.

Doskonałe na pikniki i wycieczki, dla dzieci i dorosłych. Polecam:)

 

 

  • 3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 5 jajek

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy

  • 25 dag świeżych owoców np. truskawek

Pianę z białek ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka i ponownie delikatnie ubij. Dodaj resztę składników i delikatnie wymieszaj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylej do nasmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wrzuć truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C i piecz ok. 40 minut. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.