Miękki i wilgotny biszkopt. Uniwersalny, pasują do niego przeróżne owoce; latem sezonowe, a zimą mrożone. Przygotowanie jest proste i szybkie, a ciasto smakuje wybornie.
Doskonałe na pikniki i wycieczki, dla dzieci i dorosłych. Polecam:)
-
3 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
5 jajek
-
1,5 szklanki cukru
-
1/2 szklanki oleju
-
1/2 szklanki wody
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
cukier waniliowy
-
25 dag świeżych owoców np. truskawek
Pianę z białek ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka i ponownie delikatnie ubij. Dodaj resztę składników i delikatnie wymieszaj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylej do nasmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wrzuć truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C i piecz ok. 40 minut. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.