Pyszne, pulchne, pachnące domowe jagodzianki...... idealne na drugie śniadanie w domu lub pracy. Albo na podwieczorek. Do kawy, herbaty, mleka czy kakao.
Najlepsze są jeszcze cieplutkie, chwilę wcześniej wyjęte z piekarnika. Bogate w jagody, posypane kruszonką rozpływają się w ustach. Wielbiciele mega słodkości mogą dodatkowo zrobić "esy- floresy" z lukru.
Jagodę leśną możesz zastąpić jagodą kamczacką albo jeszcze lepiej borówką.
Składniki na ciasto:
• 550 g ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 300 ml letniego mleka
• 4 łyżki cukru
• 80 g roztopionego masła
• 1 jajko
• 20 g drożdży
Składniki na nadzienie:
• 400 g jagód
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka cukru
Składniki na kruszonkę:
• 200 g ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 100 g masła
• 100 g cukru
Do posmarowania: 1 roztrzepane jajko
Najpierw przygotuj drożdżowy zaczyn. Do kubka włóż pokruszone drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wlej ok. 1/2 szkl. mleka. Wszystko wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut do podrośnięcia.
Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier. Dodaj roztopione masło, jajko, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić swoją objętość.
Jagody umyj i delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wrzuć do miseczki, wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż powstaną grudki ciasta.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt owalu i kładź na nim po 2 łyżki jagód. Brzegi ciasta dokładnie i szczelnie zlep ze sobą (tak jakbyś zlepiał / a pierogi). Jest to bardzo ważne, aby w trakcie pieczenia bułki "nie otworzyły" się. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Teraz posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego do 1800C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO :)