Przepisy

Pyszne, pulchne, pachnące domowe jagodzianki...... idealne na drugie śniadanie w domu lub pracy. Albo na podwieczorek. Do kawy, herbaty, mleka czy kakao.

Najlepsze są jeszcze cieplutkie, chwilę wcześniej wyjęte z piekarnika. Bogate w jagody, posypane kruszonką rozpływają się w ustach. Wielbiciele mega słodkości mogą dodatkowo zrobić "esy- floresy" z lukru.

Jagodę leśną możesz zastąpić jagodą kamczacką albo jeszcze lepiej borówką.

 

Składniki na ciasto:

• 550 g ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 300 ml letniego mleka

• 4 łyżki cukru

• 80 g roztopionego masła

• 1 jajko

• 20 g drożdży

 

Składniki na nadzienie:

• 400 g jagód

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• 1 łyżka cukru

 

Składniki na kruszonkę:

• 200 g ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 100 g masła

• 100 g cukru

Do posmarowania: 1 roztrzepane jajko

 

Najpierw przygotuj drożdżowy zaczyn. Do kubka włóż pokruszone drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wlej ok. 1/2 szkl. mleka. Wszystko wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut do podrośnięcia. 

Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier. Dodaj roztopione masło, jajko, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić swoją objętość.

Jagody umyj i delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wrzuć do miseczki, wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż powstaną grudki ciasta.

 

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt owalu i kładź na nim po 2 łyżki jagód. Brzegi ciasta dokładnie i szczelnie zlep ze sobą (tak jakbyś zlepiał / a pierogi). Jest to bardzo ważne, aby w trakcie pieczenia bułki "nie otworzyły" się. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Teraz posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

Wstaw do nagrzanego do 1800C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.

SMACZNEGO :)

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.