Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką. Gruba, jeszcze lekko ciepła pajda posmarowana prawdziwym masłem, miód i szklanka mleka.
Nic więcej nie trzeba do szczęścia:)
-
3,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 750 „Chlebowej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
500 ml letniej wody
-
30 g drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
po 3 łyżki nasion słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu
W 1/2 szklanki wody rozpuść drożdże i cukier. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, rozpuszczone drożdże, ziarna i resztę wody. Mieszaj około 5 minut. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto przełóż do nasmarowanej olejem formy o wymiarach 10 cm x 30 cm, przykryj i odstaw do podrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 2000C, włóż blaszkę z chlebem i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.