Przepisy

 Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką. Gruba, jeszcze lekko ciepła pajda posmarowana prawdziwym masłem, miód i szklanka mleka.

Nic więcej nie trzeba do szczęścia:)

 



  • 3,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 750 „Chlebowej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 500 ml letniej wody

  • 30 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • po 3 łyżki nasion słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu

 

W 1/2 szklanki wody rozpuść drożdże i cukier. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, rozpuszczone drożdże, ziarna i resztę wody. Mieszaj około 5 minut. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto przełóż do nasmarowanej olejem formy o wymiarach 10 cm x 30 cm, przykryj i odstaw do podrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 2000C, włóż blaszkę z chlebem i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.