Przepisy

Przepyszna babka czekoladowa, wilgotna, z kawałkami czekolady. Upieczona w średniej wielkości formie babkowej będzie pięknie prezentowała się na stole wielkanocnym. Na co dzień piekę ją w formie keksowej o wymiarach ok. 10 x 25 cm. Nam najbardziej smakuje polana polewą czekoladową.

Ostatnio z tego przepisu zrobiłyśmy muffinki czekoladowe. Wyrosły bardzo ładnie i były równie pyszne co ciasto. Jednak czas pieczenia nas zaskoczył, ponieważ piekły się ok. 35 minut.

 

• 160 g ekologicznej mąki pszennej typ 750 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 200 g cukru

• 200 g margaryny lub masła roślinnego

• 4 jajka

• 3 łyżki kakao

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

• 75 g czekolady: mlecznej, gorzkiej lub pomieszanej

dodatkowo do wysmarowania foremki: masło lub olej oraz ekologiczna kasza manna pszenna NADBUŻAŃSKA Młyny Wodne



Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekaj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka z cukrem umieść w misce i utrzyj, dodaj rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem. Zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Teraz wsyp kakao i czekoladę, i ponownie wymieszaj.

Foremkę dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą. Wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1900C i piecz ok. 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia, wyjmij z formy. Możesz polać je polewą czekoladową i posypać np. posypką lub oprószyć cukrem pudrem.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.