Przepyszna babka czekoladowa, wilgotna, z kawałkami czekolady. Upieczona w średniej wielkości formie babkowej będzie pięknie prezentowała się na stole wielkanocnym. Na co dzień piekę ją w formie keksowej o wymiarach ok. 10 x 25 cm. Nam najbardziej smakuje polana polewą czekoladową.
Ostatnio z tego przepisu zrobiłyśmy muffinki czekoladowe. Wyrosły bardzo ładnie i były równie pyszne co ciasto. Jednak czas pieczenia nas zaskoczył, ponieważ piekły się ok. 35 minut.
• 160 g ekologicznej mąki pszennej typ 750 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 200 g cukru
• 200 g margaryny lub masła roślinnego
• 4 jajka
• 3 łyżki kakao
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 75 g czekolady: mlecznej, gorzkiej lub pomieszanej
dodatkowo do wysmarowania foremki: masło lub olej oraz ekologiczna kasza manna pszenna NADBUŻAŃSKA Młyny Wodne
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekaj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka z cukrem umieść w misce i utrzyj, dodaj rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem. Zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Teraz wsyp kakao i czekoladę, i ponownie wymieszaj.
Foremkę dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą. Wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1900C i piecz ok. 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia, wyjmij z formy. Możesz polać je polewą czekoladową i posypać np. posypką lub oprószyć cukrem pudrem.