Przepisy

Bardzo smaczne ciastka. Swoim wyglądem przypominają jajka, dlatego świetnie wpisują się w święta Wielkanocne. Będą piękną ozdobą świątecznego stołu. W ich przygotowaniu chętnie pomagają dzieci.

 

Ciasto:

• 1 i 3/4 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 750 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

• 125 g masła

• 1/3 szklanki cukru

• 2 jaja

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• szczypta soli

• kilka kropel aromatu pomarańczowego

Masa:

• 100 g białej czekolady połamanej na kostki

• 1 kopiasta łyżka masła

• 2 łyżki śmietany 30%



Dodatkowo:

• 1/2 galaretki pomarańczowej

• cukier puder do posypania ciastek



Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć rękoma lub mikserem. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i za pomocą wykrawaczki w kształcie jajka wycinaj ciasteczka. W połowie ciasteczek wytnij mniejszą dziurkę również w kształcie jajka – to będzie żółtko. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok. 12-15 minut, do zrumienienia.

Składniki na masę umieść w rondelku i rozpuść w kąpieli wodnej do uzyskania konsystencji polewy.

Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.

Wystudzone pełne ciastka posmaruj masą czekoladową, przykryj ciastkiem z dziurką, lekko dociśnij i odstaw do sklejenia. Każdą dziurkę wypełnij tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.