Bardzo smaczne ciastka. Swoim wyglądem przypominają jajka, dlatego świetnie wpisują się w święta Wielkanocne. Będą piękną ozdobą świątecznego stołu. W ich przygotowaniu chętnie pomagają dzieci.
Ciasto:
• 1 i 3/4 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 750 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
• 125 g masła
• 1/3 szklanki cukru
• 2 jaja
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• kilka kropel aromatu pomarańczowego
Masa:
• 100 g białej czekolady połamanej na kostki
• 1 kopiasta łyżka masła
• 2 łyżki śmietany 30%
Dodatkowo:
• 1/2 galaretki pomarańczowej
• cukier puder do posypania ciastek
Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć rękoma lub mikserem. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i za pomocą wykrawaczki w kształcie jajka wycinaj ciasteczka. W połowie ciasteczek wytnij mniejszą dziurkę również w kształcie jajka – to będzie żółtko. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok. 12-15 minut, do zrumienienia.
Składniki na masę umieść w rondelku i rozpuść w kąpieli wodnej do uzyskania konsystencji polewy.
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.
Wystudzone pełne ciastka posmaruj masą czekoladową, przykryj ciastkiem z dziurką, lekko dociśnij i odstaw do sklejenia. Każdą dziurkę wypełnij tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.