Chleb żytni razowy z samej mąki pełnoziarnistej, bez dodatku innych mąk. Warto wykonać go samodzielnie. Długo zachowuje świeżość. Ma miękki wilgotny miąższ. Chleb z mąki razowej bez rafinacji zawiera ważny dla organizmu błonnik oraz witaminy i minerały. W czasie pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach.
Składniki na dwa bochenki:
-
8 szklanek ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1 szklanka ekologicznych otrąb żytnich NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne
-
3 szklanki wody
-
3 łyżeczki soli
-
1 dag drożdży
Pół szklanki mąki wymieszaj ze szklanką wody i zostaw w ciepłym miejscy na 48 godzin. Następnie dodaj do tego 2 czubate łyżki mąki, zamieszaj i odstaw na jeszcze 24 godziny, by mąka się ukwasiła.
Po tym czasie drożdże rozpuść w wodzie, wymieszaj z resztą składników i zagnieć ciasto o dość luźnej konsystencji. Podziel na pół i włóż do natłuszczonych blaszek. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok 3-4 godziny, by wyrosło. Piecz ok 40 minut w 2000C.