Przepisy

Chleb żytni razowy z samej mąki pełnoziarnistej, bez dodatku innych mąk. Warto wykonać go samodzielnie. Długo zachowuje świeżość. Ma miękki wilgotny miąższ. Chleb z mąki razowej bez rafinacji zawiera ważny dla organizmu błonnik oraz witaminy i minerały. W czasie pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach.

 

 

Składniki na dwa bochenki:

  • 8 szklanek ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1 szklanka ekologicznych otrąb żytnich NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne

  • 3 szklanki wody

  • 3 łyżeczki soli

  • 1 dag drożdży

Pół szklanki mąki wymieszaj ze szklanką wody i zostaw w ciepłym miejscy na 48 godzin. Następnie dodaj do tego 2 czubate łyżki mąki, zamieszaj i odstaw na jeszcze 24 godziny, by mąka się ukwasiła.

Po tym czasie drożdże rozpuść w wodzie, wymieszaj z resztą składników i zagnieć ciasto o dość luźnej konsystencji. Podziel na pół i włóż do natłuszczonych blaszek. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok 3-4 godziny, by wyrosło. Piecz ok 40 minut w 2000C.

 

 

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.