Przepisy

Pyszna, chrupka przekąska z mąki żytniej pełnoziarnistej. Robi się ją błyskawicznie. Krakersy można z wierzchu posypać sezamem, makiem, czarnuszką, solą, pieprzem i czym jeszcze chcecie. Pasują do wszelkiego rodzaju sosów i dipów.

Mąka żytnia pełnoziarnista, z której są zrobione to skarbnica błonnika i składników mineralnych.

 

Składniki na ok. 120 krakersów:

250 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

50 g ekologicznej mąki pszennej typ 750 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

4 łyżki masła lub oleju kokosowego (w stałej konsystencji)

2-4 łyżki przegotowanej wody

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki papryki słodkiej

 

Mąkę i przyprawy mieszamy. Dodajemy tłuszcz i ponownie mieszamy do uzyskania lekko piaskowej konsystencji. Dodajemy 2 łyżki wody i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy wodę, a jeśli zbyt lepkie - mąkę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i za pomocą noża (radełka) kroimy na niewielkie prostokąty lub trójkąty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz, jeśli chcemy, możemy posypać je czarnuszką, sezamem, solą gruboziarnistą itp. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 2000C. Pieczemy ok. 8 minut. Pod koniec pieczenia warto pilnować, aby krakersy się nie przypaliły. Ciasteczka są niewielkie i pieką się bardzo szybko.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.