Te proste w przygotowaniu paluszki drożdżowe to świetny pomysł na przekąskę. Wyśmienicie smakują podane z oliwą lub hummusem. Wierzch paluchów możemy posypać ulubionymi przyprawami np. czarnuszką, sezamem, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami dzięki czemu za każdym razem uzyskamy inny smak.
120 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
ok. 1/3 szklanki wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo: 1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta, białko jajka, do posypania: sól morska, rozmaryn, czarnuszka, siemię lniane, sezam itd.
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, posmarować łyżką oliwy, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. UWAGA: jeśli podczas zagniatania ciasto jest zbyt kleiste, należy dodać mąki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Pociąć go na paski o szerokości 5 mm. Każdy pasek delikatnie zrolować lub skręcić. Posmarować białkiem i obtoczyć w wybranych ziarnach lub przyprawach.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 1800C i piec ok. 12-15 minut.