Przepisy

Te proste w przygotowaniu paluszki drożdżowe to świetny pomysł na przekąskę. Wyśmienicie smakują podane z oliwą lub hummusem. Wierzch paluchów możemy posypać ulubionymi przyprawami np. czarnuszką, sezamem, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami dzięki czemu za każdym razem uzyskamy inny smak.

 

120 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

ok. 1/3 szklanki wody

1 łyżka oliwy

1/2 łyżeczki drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

 

Dodatkowo: 1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta, białko jajka, do posypania: sól morska, rozmaryn, czarnuszka, siemię lniane, sezam itd.

 

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, posmarować łyżką oliwy, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. UWAGA: jeśli podczas zagniatania ciasto jest zbyt kleiste, należy dodać mąki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Pociąć go na paski o szerokości 5 mm. Każdy pasek delikatnie zrolować lub skręcić. Posmarować białkiem i obtoczyć w wybranych ziarnach lub przyprawach.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 1800C i piec ok. 12-15 minut.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.